Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Lietuvā sākas iepriekšējā nobalsošana parlamenta vēlēšanu otrajā kārtā

Lietuvā otrdien sākas iepriekšējā nobalsošana parlamenta vēlēšanu otrajā kārtā, kurā tiks ievēlēti 63 Seima deputāti vienmandāta apgabalos.

Astoņi kandidāti jau vēlēšanu pirmajā kārtā, kas notika 13.oktobrī, ieguva pietiekamu atbalstu, lai nodrošinātu mandātu nākamajā parlamenta sasaukumā.

Otrajā vēlēšanu kārtā iepriekšējā nobalsošana notiek visās 60 pašvaldībās, arī tur, kur vienmandāta apgabala uzvarētājs tika noskaidrots jau pirmajā kārtā. Iepriekšējā nobalsošana iecirkņos notiek no otrdienas līdz ceturtdienai, un nobalsot var jebkurā iecirknī.

Trešdien balsošana sāksies slimnīcās, sociālās aprūpes iestādēs, armijas vienībās un cietumos.

Savukārt piektdien un sestdien balsstiesīgajiem būs iespēja vēlēšanās piedalīties savā dzīvesvietā.

Vēlēšanu dienā savu izvēli vēlētāji varēs izdarīt tikai savā vēlēšanu apgabalā, iecirkņi vēlēšanu apgabalos, kur jau ir noskaidrots uzvarētājs, būs slēgti.

Pašlaik Seima opozīcijā esošajai Sociāldemokrātiskajai partijai vēlēšanu otrajā kārtā ir 37 kandidāti, līdzšinējās valdošās koalīcijas lielākajai partijai – konservatīvajai "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" - 33 kandidāti, pērn dibinātajai labēji populistiskajai partijai "Nemunas rītausma" - 13 kandidāti, pašlaik opozīcijā esošajai centriski kreisajai Demokrātiskajai partija "Lietuvas vārdā" - desmit kandidāti, pašlaik opozīcijā esošajai centriski kreisajai Zemnieku un zaļo savienībai - arī desmit kandidāti, pašreizējās valdības koalīcijas mazākuma partnerei Liberāļu savienībai - deviņi kandidāti, pašreizējās valdības koalīcijas mazākuma partnerei liberālajai Brīvības partijai - trīs kandidāti, centriski labējai partijai "Poļu vēlēšanu akcija - Kristīgo ģimeņu savienība" - arī trīs kandidāti, kreisajai Reģionu partijai - arī trīs kandidāti, liberālajai partijai "Brīvība un taisnīgums" - divi kandidāti, divi kandidāti ir neatkarīgi un viens kandidāts ir no labējās Nacionālās apvienības.

13.oktobrī notikušajā Seima vēlēšanu pirmajā kārtā uzvarētājs noskaidrots astoņos no 71 vienmandāta apgabala, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apstiprinātie rezultāti.

Divos vienmandāta apgabalos uzvarējuši sociāldemokrātu kandidāti. Vaida Aleknavičiene ar 39,58% balsu ievēlēta no Žiemgalos vakarines apgabala un Eugenijus Sabutis ar 54,39% balsu uzvarējis Jonavas apgabalā. Pēc provizoriskajiem rezultātiem, sociāldemokrāti ir uzvarējuši daudzmandātu apgabalā, iegūstot 19,36% balsu jeb 18 mandātus.

Divus Seima deputāta mandātus ieguvuši "Poļu vēlēšanu akcija - Kristīgo ģimeņu savienība" kandidāti vienmandāta apgabalos. Jaroslavs Narkevičs ar 46,75% balsu uzvarēja Salčininku-Viļņas apgabalā un Rita Tamašuniene ar 43,34% balsu ieguva mandātu Nemenčines apgabalā. Daudzmandātu apgabalā partija saņēmusi 3,89% balsu, tādējādi neiegūstot nevienu mandātu.

"Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" daudzmandātu apgabalā ieguvusi 17,96% balsu un 17 mandātus, un Viļņas Antakalņa vienmandāta apgabalā uzvarējusi partijas virzītā Ingrīda Šimonīte. Pašreizējā premjerministre saņēmusi 53,55% balsu.

Deputāta mandātu ieguvis arī partijas "Nemunas rītausma" līderis Remiģijus Žemaitaitis, kurš ar 46,44% balsu uzvarējis Ķelmes-Šilales vienmandāta apgabalā. Partija daudzmandātu apgabalā ieguvusi trešo vietu ar 14,99% balsu un 14 mandātiem.

Viļņas Senamiesta-Žvērīnu vienmandata apgabalā pārliecinoši uzvarējusi pašreizējā Seima priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena. Viņa saņēmusi 44,9% apgabala vēlētāju balsu. Daudzmandātu apgabalā Čmilītes-Nilsenas vadītā Liberāļu kustība ar 7,7% balsu un septiņiem mandātiem.

Ķēdaiņu vienmandāta apgabalā ar 41,36% balsu uzvarējis neatkarīgais kandidāts Viktors Fjodorovs.

Lai mandātu iegūtu jau pirmajā kārtām, kandidātam bija jāsaņem vairāk nekā puse balsu, ja nobalsojuši ne mazāk kā 40% šajā vēlēšanu apgabalā reģistrēto vēlētāju. Ja aktivitāte būs mazāka par 40%, par uzvarētāju kļūst kandidāts, kurš saņēmis visvairāk balsu, tomēr ne mazāk kā piektdaļu visu vēlēšanu apgabalā reģistrēto vēlētāju balsu.

Pārējos vienmandāta apgabalos 27.oktobrī notiks vēlēšanu otrā kārta, kur sacenšas pirmajā kārtā divus labākos rezultātus ieguvušie kandidāti.

Kā liecina pirmās vēlēšanu kārtas balsojuma rezultāti, nākamajā Seimā sociāldemokrāti jau nodrošinājuši 20 mandātus, konservatīvie – 18 mandātus, "Nemunas rītausma" – 15 mandātus, Demokrātiskā partija "Lietuvas vārdā" – astoņus mandātus, arī Liberāļu kustībai ir astoņi mandāti, zaļzemniekiem ir seši mandāti, "Poļu vēlēšanu akcija - Kristīgo ģimeņu savienība" ieguvusi divus mandātus, kā arī ievēlēts viens neatkarīgais kandidāts.

Seims, kurā ir 141 deputāts, tiek ievēlēts uz četriem gadiem. 70 deputātus ievēlē daudzmandātu apgabalā pēc partiju sarakstiem, bet 71 deputātu - vienmandāta apgabalos.

Balsstiesības ir vairāk nekā 2,3 miljoniem Lietuvas pilsoņu. Pirmajā kārtā vēlētāju aktivitāte bija 52,06%. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits