Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Lietuvas Etnokosmoloģijas muzejā izveidots milzīgu laukakmeņu aplis iezīmē Saules gaitu

Lietuvas Etnokosmoloģijas muzejā netālu no Molētiem šogad izveidots unikāls milzīgu laukakmeņu aplis, kas iezīmē četras debespuses, kā arī saules lēkta un rieta virzienu gada garākajā un īsākajā dienā.

Tādējādi beidzot īstenota muzeja pamatlicēja Gunāra Kakara iecere savākt vienkop laukakmeņus no dažādiem Lietuvas novadiem, izveidojot kalendāro akmeņu apli ar astoņiem stariem, kas labi aplūkojams no muzeja 40 metrus augstajiem torņiem.

Aicinājumam atvest uz muzeju akmeņus atsaukušies Viļņas, Panevēžas, Utenas, Klaipēdas, Telšu un Kauņas apriņķi. Pirmie akmeņi tika atvesti jau 2003.gadā, bet "Lietuvas Stounhendžas" veidošana sākās septembrī un tika pabeigta oktobrī, bet tās veidotājiem vēl ir lieli plāni tālākajai nākotnei.

Izmantojot jaudīgu tehniku, aplī izkārtoti 32 laukakmeņi, kas sver 20-30 tonnas katrs. Starus ap simbolisko Saules disku veido mazāki akmeņi, kas atgādāti no Anīkšču karjera. Paredzēts, ka astoņu saulstaru galos sliesies vējrādītāji ar lietuviešu vēju nosaukumiem.

Akmenī, kas atrodas apļa centrā, tiks iekaltas dzejnieka Jurģa Baltrušaiša rindas: "Ko meklē tu - tas tepat līdzās, aust esība pie tavām durvīm, pie taviem vārtiem Visums viss".

Otrā pusē tiks iekalta zīme, kas atrasta kādā akmenī Molētu rajonā - ovālā lokā iekļauts pusmēness sirpis, Saule un zvaigzne.

Iecerēts, ka nākotnē te varētu būt apskatāmas akmenī iecirsto Saules zīmju kopijas arī no citām Baltijas jūras valstīm, dodot muzeja apmeklētājiem iespēju vienuviet iepazīties ar unikālu Eiropas mantojumu.

Apkārt Saules aplim, kura diametrs ir 30 metri, noteiktā mērogā domāts izvietot spirālē astoņus akmeņus kā Saules sistēmas planētu modeļus, kas ļaus iztēlē salīdzināt visu šo debess ķermeņu lielumu. Merkura diametrs būs 10 centimetri, Venēras - 26 centimetri, Zemes - 27 centimetri, Marsa - 15 centimetri, Jupitera - 3 metri, Saturna - 2,6 metri, Urāna - 1,1 metrs, Neptūna - 1 metrs.

Visbeidzot paredzēts izveidot sfērisku saules pulksteni un skulptūru, kas atspoguļos cilvēka saikni ar Visumu caur fizisku un garīgu pasaules izziņu.

1990.gadā dibinātais Lietuvas Etnokosmoloģijas muzejs veltīts cilvēka un cilvēces saistībai ar Visumu no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām, kas muzeja ekspozīcijā atspoguļota gan caur tautas garīgās un materiālās kultūras mantojumu, gan caur visjaunākajiem zinātniskajiem atklājumiem.

Pirms četriem gadiem muzejā tika pabeigti vērienīgi celtniecības un rekonstrukcijas darbi, un tas ieguva jaunu elpu, pamatlīnijās saglabājot agrāko arhitektonisko kompozīciju - gan slīpo pazemes galeriju kalna nogāzē, pa kuru apmeklētāji cauri ekspozīciju telpām dodas augšup, pakāpeniski izsekojot cilvēka priekšstatiem par Visumu no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām, gan abus aptuveni 40 metrus augstos torņus kalna virsotnē, no kuriem paveras lielisks skats uz Molētu apkaimes ezeriem un pakalniem.

Torņi ieguva jaunu veidolu un agrākajām būvēm pievienojās divi elipsoīdi, kas atgādina citplanētiešu kosmosa kuģus. Zemākajā ierīkotas uzgaidāmās telpas apmeklētājiem, bet augstākajā, kas izveidots ap torņiem, atrodas skatu laukums.

Lietuvas Etnokosmoloģijas muzejā atrodas Eiropā lielākais plašai sabiedrībai pieejamais teleskops. Kā uzskata Gunārs Kakars, "ikvienam Zemes iedzīvotājam ir tiesības palūkoties izplatījuma dziļumos", un muzejs šādu iespēju piedāvā saviem apmeklētājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits