Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Lietuvas Neatkarības akta oriģināls uz pieciem gadiem atgriezīsies mājās

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs ceturtdien Berlīnē parakstīs līgumu ar Vācijas Ārlietu ministriju, paredzot uz pieciem gadiem nodot Lietuvas rīcībā šogad Berlīnes diplomātiskajā arhīvā atrasto 1918. gada 16. februārī pieņemtā Lietuvas Neatkarības akta oriģinālu.

"Saskaņā ar līgumu šis dokuments piecus gadus būs izlikts apskatei Lietuvā," norādījusi Lietuvas Ārlietu ministrija.

Iecerēts, ka Neatkarības akts būs apskatāms Viļņas Signatoru namā, kur tas 1918.gada 16.februārī tika parakstīts.

Ar roku rakstīto dokumentu lietuviešu valodā un tā tulkojumu vācu valodā ar 20 parakstiem marta beigās Vācijas Ārlietu ministrijas arhīvā Berlīnē atrada Kauņas Vītauta Dižā universitātes profesors Ļuds Mažīlis. Domājams, ka dokuments savulaik tika parakstīts vairākos eksemplāros, bet līdz pat pēdējam laikam neviena tā oriģināla atrašanās vieta nebija zināma.

Vēsturnieki gan uzskatīja, ka viens no neatkarības akta parakstītājiem - Jurģis Šaulis - pirms 99 gadiem dokumenta eksemplāru nodevis Vācijas diplomātiem un tas nonācis Ārlietu ministrijas arhīvā.

1918.gada 16.februārī Lietuvas nacionālās atmodas tēva Jona Basanaviča vadītā Lietuvas Padome Viļņā parakstīja dokumentu, kurā pasludināja, ka Lietuva atjauno neatkarīgu, uz demokrātiskiem pamatiem balstītu valsti ar galvaspilsētu Viļņā un norobežojas no visām valstiskajām saitēm, kādas tai jebkad bijušas ar citām tautām.

Kā iepriekš skaidrojis Vācijas Federālo arhīvu prezidents Mihaels Hollmans, Vācija Neatkarības aktu var nodot Lietuvas rīcībā uz laiku, taču nošķirt šo vienu dokumentu no visas arhīva lietas, kurā tas iekļauts, būtu kļūda. Pēc viņa teiktā, Vācija labi apzinās, ko šis dokuments nozīmē Lietuvai, un Ārlietu ministrijas arhīvs to apliecinājis, nekavējoties nododot Lietuvas rīcībā augstākās kvalitātes reprodukciju, kas tika izlikta apskatei Lietuvas Nacionālajā Martīna Mažvīda bibliotēkā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits