Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Lietuvas Seima vēlēšanās līderos konservatīvie

Svētdien notikušajās Lietuvas Seima vēlēšanās nav izteikta līdera partiju vidū, liecina daļēji provizoriskie rezultāti pēc balsu saskaitīšanas trešdaļā vēlēšanu iecirkņu.

Saskaņā ar šiem rezultātiem, kurus paziņoja Galvenā vēlēšanu komisija, konservatīvā partija "Tēvzemes savienība - Kristīgie demokrāti" ieguvusi visvairāk balsu daudzmandātu apgabalos - 15,84 procentus, kas atbilst 16 deputātu mandātiem Seimā.

Impīčmenta ceļā no prezidenta amata atceltā Rolanda Paksa partija "Kārtība un taisnīgums" ieguvusi 14,88 procentus balsu un 15 mandātus, bet nesen šovbiznesa zvaigžņu izveidotā populistiskā Nacionālās atdzimšanas partija - 14,52 procentus balsu un 14 mandātus.

Lietuvas premjera Ģedimina Kirkila vadītā Sociāldemokrātiskā partija ieguvusi 13,52 procentus balsu un 13 mandātus, bet koalīcija "Darba partija + jaunatne" - 11,97 procentus balsu un 12 mandātus.

Galvenās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Zenons Vaigausks preses konferencē naktī uz pirmdienu informēja, ka vienmandāta apgabalos līdere ir "Tēvzemes savienība - Kristīgie demokrāti", kas ieguvusi pirmās pozīcijas 18 apgabalos. Otrajā vietā ir Sociāldemokrātiskā partija, kas ir līdere 16 apgabalos.

Liberālā kustība ir līdere piecos vienmandāta apgabalos, finanšu mahinācijās apsūdzētā uzņēmēja Viktora Uspaskiha vadītā Darba partija - četros, Lietuvas poļu vēlēšanu akcija - trijos, Liberāli centriskā savienība - divos, Leiboristu partija - vienā vienmandāta apgabalā. Piecos vienmandāta apgabalos līderi ir neatkarīgi kandidāti.

Minētie dati iegūti, saskaitot balsis 694 no 2034 vēlēšanu iecirkņiem.

Pavisam Seimā ir 141 deputāts. No tiem 70 ievēlē daudzmandātu apgabalā pēc sarakstiem, bet 71 - vienmandāta apgabalos. Lai iekļūtu Seimā daudzmandātu apgabalos, partiju sarakstiem ir jāpārvar piecu procentu, bet koalīciju sarakstiem - septiņu procentu barjera.

Vienmandāta apgabalos kandidāts tiek uzskatīts par ievēlētu, ja viņš saņem vairāk nekā 50 procentus balsu. Paredzams, ka lielākajā daļā vienmandāta apgabalu nevienam kandidātam neizdosies iegūt vairāk nekā pusi balsu, un šajos apgabalos 26. oktobrī notiks vēlēšanu otrā kārta.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits