Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Madride sola nepieļaut kataloņu referendumu

Madride gatavojas bezkompromisa juridiskajai un politiskajai cīņai ar autonomo reģionu Kataloniju, kura valdība plāno rudenī sarīkot referendumu par neatkarību no Spānijas. Katalonijas prezidents Karless Pudždemons paziņojis, ka reģiona iedzīvotāji par atdalīšanos varēs balsot 1. oktobrī, neraugoties uz Spānijas brīdinājumiem nepieļaut plebiscīta norisi, otrdien lasāms avīzē Diena.

"Mēs Spānijas valdībai un premjerministram atkārtoti esam izteikuši vēlmi sēsties pie sarunu galda, lai rastu risinājumu," norāda Pudždemons, "tomēr līdz šim neesam saņēmuši nevienu pozitīvu atbildi."

Svētdien Katalonijas galvaspilsētas Barselonas ielās bija sapulcējušies vairāki desmiti tūkstošu cilvēku, lai apliecinātu atbalstu neatkarības referendumam. Viņu vidū bija arī pasaulslavenais futbola treneris Hoseps Gvardiola. "Mēs balsosim, pat ja Spānijas valsts to nevēlas," Gvardiolu citē ziņu aģentūra AFP. "Nav cita ceļa, vienīgā iespējamā atbilde ir balsot."

Futbola komandas Manchester City vadītājs arī aicināja starptautisko sabiedrību atbalstīt Kataloniju pret "autoritāras valsts pāridarījumiem". "Demokrātijām Eiropā un visā pasaulē ir jānostājas aiz mums brīdī, kad mēs aizsargājam savas tiesības uz brīvību, politisko viedokļu paušanu un tiesības balsot," sanākušajiem sacīja treneris.

Madride gatavojas bloķēt centienus sarīkot neatkarības referendumu Katalonijā. "Referendums nenotiks, jo tas ir pretlikumīgs," paziņoja Spānijas izglītības ministrs Injigo Mendess de Vigo. "Tas ir tikai kārtējais stratēģiskais solis, kurš nekur neaizvedīs." Spānijas Konstitucionālā tiesa ir brīdinājusi Katalonijas līderus, ka viņiem būs jārēķinās ar tiesiskām sekām, ja referendums notiks.

Madride ir gatava apspiest kataloņu neatkarības centienus ne tikai ar juridiskiem līdzekļiem, bet arī politiski. Galējas nepieciešamības gadījumā Spānijas centrālā valdība varētu iedarbināt konstitūcijas 155. pantu, kas tai dod tiesības atcelt daļu no Katalonijai piešķirtajām pašnoteikšanās tiesībām.

2014. gadā notikušajā konsultatīvajā referendumā 80% kataloņu atbalstīja reģiona neatkarību, taču balsojumā piedalījās tikai 2,3 miljoni no 6,3 miljoniem balsstiesīgo iedzīvotāju. Spānijas Konstitucionālā tiesa balsojumu atzina par nelikumīgu.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 13. jūnija, avīzē Diena!

Top komentāri

Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
KRIEVIJA TAK ARĪ DRAUSMĪGI NEGRIBĒJA PIEĻAUT BALTIJAS VALSTU NEATKARĪBU.....! BET, DIEVS IR VARENĀKS ! JA DIEVS GRIBĒS > KATALONIJA BŪS BRĪVA ! UN SPĀNIJA VARĒS TIK IEPŪST ...!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits