Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Apsūdzības izvirzītas 94 cilvēkiem un septiņiem uzņēmumiem un institūcijām

Maķedonijā 94 amatpersonas apsūdz varas ļaunprātīgā izmantošanā

Maķedonijas īpašā prokuratūra ceturtdien izvirzījusi 94 amatpersonām apsūdzības varas ļaunprātīgā izmantošanā, tostarp apsūdzēti arī nesen pie varas bijušās konservatīvās partijas VMRO-DPMNE līderi. Prokurori jau kopš 2015.gada izmeklē iespējamo korupciju politikas augstākajos līmeņos.

Aizdomas radīja sarunu ieraksti, kas nonāca atklātībā plašāka politiskā skandāla ietvaros par varasiestāžu veikto aptuveni 20 000 cilvēku izspiegošanu.

Maķedonijas mediji ziņo, ka varas ļaunprātīgā izmantošanā apsūdzēts arī VMRO-DPMNE vadītājs Nikolass Gruevskis, kurš no 2006.gada līdz 2016.gadam ieņēma premjerministra amatu.

Apsūdzības izvirzītas 94 cilvēkiem un septiņiem uzņēmumiem un institūcijām, žurnālistiem atklāja īpašā prokurore Katica Janeva.

Viņa sacīja, ka tiks mēģināts panākt 18 personu aizturēšanu, tostarp partijas līdera, bet konkrētus politiķu vārdus neminēja. Taču mediji ziņo, ka runa ir par Gruevski.

Janeva sacīja, ka iegūti stingri pierādījumi par personu un organizētu grupu īstenotu varas ļaunprātīgu izmantošanu un likumu pārkāpšanu valsts iepirkumu procedūrās.

"Tiks pieradīts, ka aizdomās turamie ir atbildīgi par pastrādāto," viņa piebilda.

Gruevskis šīs apsūdzības nodēvēja par "klasisku politisko vajāšanu".

"VMRO-DPMNE Maķedonijā tiek uzbrukts, kā nekad agrāk. Šis ir politisks, nevis tiesvedības process," žurnālistiem sacīja Gruevskis, piebilstot, ka prokuroriem nav juridisku pierādījumu.

Noklausīšanās un izspiegošanas skandālu un sekojošās apsūdzības korupcijā 2015.gada sākumā cēla gaismā toreizējais opozīcijas līderis un tagadējais premjerministrs Zorans Zaevs, izraisot valstī dziļu politisko krīzi.

Pēc pirmstermiņa vēlēšanām, kuras tika izsludinātas protestu dēļ, sociāldemokrātu līderis Zaevs ieguva premjerministra amatu un 1.jūnijā Maķedonijas parlaments izteica uzticību jaunajai kreisi centriskajai valdībai.

Īpašā prokuratūra tika izveidota 2015.gada septembrī saskaņā ar vienošanos, ko partijas panāca skandāla pārvarēšanai. Tiesa tagad lems par prokuratūras prasību aizturēt 18 amatpersonas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits