Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Maskavā aizturēts bankrotējušās Ūkio bankas bijušais vadītājs Romanovs

Maskavā aizturēts bankrotējušās Lietuvas bankas Ūkio bankas bijušais vadītājs Vladimirs Romanovs, ko Lietuva izsludinājusi starptautiskā meklēšanā.

Maskavas Iekšlietu departamenta preses dienests pavēstīja, ka pirmdien aizturēts 1947.gadā dzimušais Lietuvas pilsonis, kas Lietuvā izsludināts starptautiskā meklēšanā aizdomās par līdzekļu piesavināšanos un izšķērdēšanu īpaši lielos apmēros.

Romanovs no Lietuvas aizbēga uz Maskavu 2013.gada sākumā.

Lietuvas likumsargi vēlas viņu nopratināt Ūkio bankas sabrukuma lietā, turot viņu aizdomās par 50 miljonu litu (14,5 miljonu eiro) piesavināšanos.

Jau ziņots, ka Lietuvas Banka pērn februārī ierobežoja uzņēmēja un toreizējā Kauņas Žalgiris īpašnieka Romanova pārvaldītās Ūkio bankas darbību un iecēla bankai pagaidu administratoru. 23.februārī tika parakstīta vienošanās par šīs bankas aktīvu, darījumu, tiesību un saistību nodošanu bankai Šiauliu bankas.

Aprīlī Lietuvas tiesa arestēja Romanova un viņa māsas Olgas Gončarčukas īpašumus 55 miljonu litu (16 miljonu eiro) vērtībā, aizliedzot tos nodot citām personām vai ieķīlāt, bet atļaujot tos lietot, tostarp maksāt algas darbiniekiem un nodokļus valstij. Neilgi pēc tam Romanovs iesūdzēja tiesā Lietuvas valsti un Lietuvas Banku, apsūdzot tās krāpšanā.

Pirmstiesas izmeklēšana par iespējamu mantas izšķērdēšanu lielos apmēros šai bankā tika sākta februārī, saņemot informāciju no Lietuvas Bankas, kas norādīja uz vairāku veidu iespējamajiem pārkāpumiem - aizdomīgiem kredītiem, īpašuma iegādes līgumiem, kas radījuši zaudējumus, nomas līgumiem, kuros banka nomājusi īpašumu par nepamatoti augstu maksu, lai gan šis īpašums lielākoties nav izmantots bankas vajadzībām, darbinieku pieņemšanu darbā par ļoti lielām algām un iespējamu neskaidru bankas kapitāla palielināšanu. Tiesa gan, tobrīd tika norādīts, ka šai dokumentā ietvertās aizdomas attiecas uz bankas vadītājiem, nevis īpašniekiem.

Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes sāka interesēties par Romanovu, kad izrādījās, ka Ūkio bankas bankrots varētu būt izraisīts tīšuprāt. Pats bijušais baņķieris apgalvo, ka bijis vienkāršs bankas akcionārs, tādēļ neko nav zinājis par tās izdotajiem kredītiem un nevar atbildēt par citu personu darbību.

Maija sākumā Romanovs neieradās sniegt liecības un pa tālruni medijiem atzina, ka izbraucis no valsts un biznesa darīšanās uzturoties Maskavā, kur esot pasliktinājusies viņa veselība. Vēlāk Lietuvas prokurori un Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienests no Krievijas mediķiem saņēma ziņu, ka Romanovu piemeklējis insults. Pēc trīs mēnešu gaidīšanas viņi nolēma izsludināt Romanovu starptautiskā meklēšanā.

Rudenī Lietuvas mediji vēstīja, ka Ģenerālprokuratūrai neesot datu par Romanova atrašanās vietu, tikmēr pats bijušais baņķieris nebūt neslēpjot, ka apmeties uz dzīvi Maskavā, un pa visu šo laiku viņš redzēts, gan atpūšoties pludmalē, gan basketbola kluba CSKA maču skatītāju rindās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits