Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Merkele: Krievijas uzvedības dēļ "zudusi uzticība" attiecībās ar NATO

Krievijas uzvedība Ukrainā ir nodarījusi postu uzticībai tās attiecībās ar Rietumiem, ceturtdien - dienu pirms NATO Varšavas samita sākuma - sacīja Vācijas kanclere Angela Merkele.

"Ja ar vārdiem un darbiem var apšaubīt [starptautisko] tiesību nozīmi un robežu neaizskaramību, tad uzticība, protams, ir zaudēta," kanclere sacīja Vācijas parlamentā.

Kad NATO līderi tiksies Varšavā, "tas notiks fāzē, kurā drošības situācija Eiropā ir būtiski izmainījusies", norādīja Merkele, atgādinot arī par krīzēm Sīrijā, Irākā un Lībijā.

ASV vadītā alianse plāno pabeigt lielāko pārorganizēšanos kopš PSRS sabrukuma, lai stātos pretī revanšistiski noskaņotajai un neprognozējamai Krievijai, par kādu tā kļuvusi kopš 2014.gada Krimas aneksijas.

Merkele atzina, ka "Krievijas rīcība ir nopietni satraukusi mūsu austrumu sabiedrotos" un tiem ir nepieciešamas "skaidras garantijas" par savu drošību atbilstoši NATO 5.panta noteikumiem par kolektīvo drošību.

"Stratēģiskā savaldīšana un dialogs, skaidras saistības rīkoties solidāri ar mūsu alianses partneriem atbilstoši NATO līguma 5.punktam un dialogam pasniegta roka - tās nav pretrunīgas idejas, nē, tās tiešām ir nenodalāmas," viņa sacīja.

Ar karaspēka ātru pārvietošanu ārkārtas situācijās vien nepietiek, norādīja kanclere. "Aliansei ir vajadzīga spēcīgāka klātbūtne Baltijas valstīs un Polijā."

Sagaidāms, ka samitā Varšavā alianse vienosies par četru bataljonu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā. Katrā no tiem būs līdz 1000 karavīru.

"Vācija veiks būtisku ieguldījumu šajos pasākumos," viņa uzsvēra.

Vācijas bruņotie spēki būs vadībā vienā no šiem bataljoniem, kurā būs vairāki simti karavīru un kas bāzēsies Lietuvā.

"Tā," viņa sacīja, "savā būtībā ir aizsardzības koncepcija."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits