Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Muhameda karikatūru dēļ Vācijā notikušas policijas un islāmistu sadursmes

Islāmisti Vācijā otrdien uzbrukuši policistiem, tādējādi protestējot pret galēji labējo demonstrāciju, kuras dalībnieki izrādījuši pravieša Muhameda karikatūras, ziņo žurnāls Der Spiegel.

Kustība Pro NRW, kuru Vācijas Konstitūcijas aizsardzības birojs atzinis par labējo ekstrēmistu organizāciju, rīkoja demonstrāciju Zolingenē netālu no salafistu mošejas. Demonstrācijas dalībnieki izrādīja pretrunīgi vērtētās karikatūras, kuras 2005.gadā tika publicētas dāņu laikrakstā Jyllands-Posten, izraisot vardarbīgus protestus visā musulmaņu pasaulē.

Reaģējot uz to, vairāki salafisti turbānos pēkšņi sāka ar akmeņiem apmētāt policistus, kas apsargāja demonstrāciju. Islāmisti kārtības sargiem uzbruka arī ar mietiem. Trīs policisti, kā arī kāds garāmgājējs guvuši ievainojumus, bet aptuveni 30 salafisti tika aizturēti, ziņo Der Spiegel. Savukārt aģentūra AFP vēsta, ka sadursmēs ievainoti divi policisti, kāds garāmgājējs un viens salafists.

Policija jau ir uzsākusi izmeklēšanu uz aizdomu pamata par smagu miesas bojājumu nodarīšanu un miera traucēšanu. Nopratināti jau 44 salafisti un 37 citi cilvēki, kas visi vēlāk atbrīvoti. Pēc sadursmēm policija pārmeklēja arī vietējo salafistu mošeju.

Pro NRW ir izsludinājusi Muhameda karikatūru konkursu un paziņojusi, ka zīmējumi tiks izstādīti pie 25 mošejām, kas atrodas Ziemeļreinas-Vestfālenes federālajā zemē. Kampaņa izvērsta, lai piesaistītu uzmanību pirms 13.maijā gaidāmajām Ziemeļreinas-Vestfālenes vēlēšanām.

Iekšlietu ministrs Hanss Pēters Frīdrihs jau pagājušajā nedēļā brīdināja, ka konkurss un demonstrācijas pie mošejām var novest pie vardarbīgiem incidentiem, kā arī radīt draudus Vācijas vēstniecībām un uzņēmumiem ārvalstīs. Drošības dienesti bažījas, ka salafisti var izmantot šo provokāciju kā iespēju vairot pašu popularitāti.

Pagājušajā mēnesī salafistu kopiena paziņoja, ka plāno Vācijā, Austrijā un Šveicē izdalīt aptuveni 25 miljonus Korāna eksemplāru, lai pievērstu islāmam jaunus ticīgos, kas nav musulmaņi. Varasiestādes lēš, ka Vācijā ir aptuveni 2500 salafistu, kuriem pārmet pret valsts institūcijām vērstas vardarbības attaisnošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits