Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

NATO Eiropas spēku virspavēlnieks pieļauj karavīru drīzu nosūtīšanu uz Austrumeiropu

NATO Eiropas spēku virspavēlnieks Filips Brīdlovs, ņemot vērā Krievijas darbības Ukrainā, pieļāvis karaspēka vienību nosūtīšanu uz Austrumeiropu un piebildis, ka nevar izslēgt nevienas NATO alianses valsts iesaisti, vēsta The Associated Press (AFP).

NATO alianses ārlietu ministru sanāksmē pirms nedēļas Briselē tika nolemts līdz šai nedēļai izvērtēt iespējamos pasākumus vistuvāk Krievijai esošo NATO dalībvalstu apsargāšanai, paredzot arī Baltijā izveidot vēl vienu NATO gaisa telpas patruļbāzi, kā arī kādu ostu pielāgot NATO miliāro kuģu vajadzībām. Tagad šis izvērtējums ir pabeigts.

"Mēs apskatām iespēju nodrošināt sauszemes, gaisa un jūras spēkus, kuru uzdevums būs aizsargāt mūsu tālākos austrumu sabiedrotos," intervijā AFP pavēstījis Brīdlovs, un piebildis, ka tas varētu notikt jau nākamnedēļ.

Uz atkārtotu jautājumu, vai uz Krievijai tuvāk esošajām NATO dalībvalstīm tiks nosūtīti amerikāņu karavīri, viņš atbildējis, ka nevar izslēgt nevienas valsts spēku iesaisti šajā operācijā.

Pēc tam, kad Krievija martā anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, kurā dzīvo daudzi krievvalodīgie, ASV un citas rietumvalstis pārmeta Krievijai karaspēka pulcēšanu tuvu Ukrainas robežām, tādējādi rādot spēku Ukrainas tagadējai valdībai Kijevā. Brīdlovs arī trešdien apliecinājis, ka "mēs tur redzam apmēram 40 000 armijnieku. Es to raksturotu kā kombinētu spēku armiju, citiem vārdiem sakot, viņi ir pietiekami aprīkoti, lai liktu lietā militāru spēku".

Jau vēstīts, ka NATO Baltijas valstu drošībai plāno vairākus būtiskus pasākumus - jau drīzumā Baltijā izveidot vēl vienu NATO patruļlidmašīnu bāzi un kādu ostu pielāgot NATO militāro kuģu piekļuvei. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija) gan neatklāja, kur plānots izveidot papildu patruļlidmašīnu bāzi un ostu, jo pašlaik izvērtēšanas darb NATO militārajiem ekspertiem. Tomēr neoficiāli izskanējis, ka vēl vienu patruļlidmašīnu bāzi papildus esošajai bāzei Šauļos, Lietuvā plānots izveidot Igaunijā, bet Latvijā kādu ostu pielāgot NATO militāro kuģu piekļuvei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits