Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Nobela Miera prēmija piešķirta Eiropas Savienībai

Šī gada Nobela Miera prēmija piešķirta parādu krīzes plosītajai Eiropas Savienībai (ES), piektdien paziņoja Norvēģijas Nobela komiteja.

ES godināta par Eiropas pārveidošanu no "karu kontinenta par miera kontinentu", skaidroja Nobela komitejas priekšsēdētājs Torbjorns Jaglands. Balvas piešķiršana ES ir "vēstījums Eiropai darīt visu iespējamo, lai nosargātu sasniegto un virzītos tālāk". Nobela miera prēmija ES piešķirta, lai atgādinātu, kas tiktu zaudēts, ja "tiktu pieļauts savienības sabrukums".

Nobela komiteja atzinīgi vērtē ES par Eiropas atjaunošanu pēc Otrā pasaules kara un tās nozīmīgo lomu stabilitātes veidošanā pēc Berlīnes mūra krišanas 1989.gadā.

ES un tās priekšteči "ilgāk nekā sešas desmitgades veicinājuši mieru un izlīgumu, demokrātiju un cilvēktiesības", paziņojot šī gada uzvarētāju, norādīja Jaglands. "Septiņdesmit gadu laikā Vācija un Francija izcīnīja trīs karus. Mūsdienās karš starp Vāciju un Franciju nav iedomājams. Tas pierāda, kā ar cēliem nolūkiem un savstarpējās uzticības veidošanu vēsturiskie ienaidnieki var kļūt par ciešiem partneriem."

Prestižās godalgas piešķiršana Eiropas Savienībai ir pārsteidzoša, jo šobrīd ES plosa nopietnas domstarpības starp parādu jūgā nonākušajām dienvidu dalībvalstīm un daudz labāk pārtikušajām dalībvalstīm Vācijas vadībā. To atzina arī Nobela komiteja, norādot, ka "ES šobrīd piedzīvo lielas ekonomiskās grūtības un ievērojamu sociālo nestabilitāti".

"Norvēģijas Nobela komiteja vēlas galveno uzmanību vērst uz to, ko tā uzskata par svarīgāko sasniegumu, - sekmīgu cīņu par mieru un samierināšanos un cīņu par demokrātiju un cilvēktiesībām. ES situācijas stabilizācijas pūliņi palīdzējuši pārveidot lielāko Eiropas daļu no karu kontinenta par miera kontinentu," sacīja Jaglands. Neraugoties uz plašajām problēmām, ES kļuvusi par lielāko kopējo tirgu pasaulē, nodrošinot brīvu preču, pakalpojumu, kapitāla un cilvēku kustību.

Par to, ka šī gada Nobela Miera prēmija tikšot piešķirta parādu krīzes plosītajai Eiropas Savienībai (ES), jau stundu pirms plānotā oficiālā paziņojuma vēstīja Norvēģijas sabiedriskā televīzija NRK. "Šī gada Nobela Miera prēmijas ieguvējs ir ES," teikts NRK interneta vietnē.

Jau ceturtdienas vakarā NRK izteica pieņēmumu, ka apritot 60. gadadienai kopš ES priekšteces - Eiropas Ogļu un tērauda kopienas - izveidošanas un novērtējot tās ieguldījumu miera un stabilitātes iedibināšanā kara saplosītajā kontinentā, Nobela Miera prēmijas komiteja varētu izšķirties par balvas atdošanu ES.

Taču piektdienas priekšpusdienā NRK paziņoja, ka balvas ieguvējs esot apstiprināts. "Eiropas Savienība atrodas vienā no savām smagākajām krīzēm, taču iespējams, ka tieši tagad miera un stabilizācijas projekts pelna rokas pasniegšanu no "nē" teikušās valsts Norvēģijas puses," atzīst NRK.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits