Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Nobela Miera prēmijai šogad izvirzīti grieķu salinieki, Tramps, pāvests Francisks un Merkele

Nobela Miera prēmijai šogad izvirzīti grieķu salinieki, ASV republikāņu politiķis un miljardieris Donalds Tramps, Vācijas kanclere Angela Merkele un pāvests Francisks, liecina medijiem atklātā informācija.

Pretendentu vārdi tiek turēti slepenībā 50 gadus, taču tie, kuri kandidātus izvirza, ir tiesīgi publiskot savu ieteikumu.

Zināms, ka Nobela Miera prēmijai ieteikti Grieķijas salu iedzīvotāji, kam pašiem pirmajiem nācies saskarties ar bēgļu un nelegālo imigrantu krīzi.

Interneta petīciju, kurā prestižo apbalvojumu šogad aicināts piešķirt grieķu saliniekiem, pirmdien bija parakstījuši aptuveni 630 000 cilvēku.

Grieķus nominējusi grupa universitāšu profesoru, kam gan problēmu sagādāja apstāklis, ka balvu nevar piešķirt vairāk par trim laureātiem vienlaikus. Tomēr to izdevās atrisināt, izvirzot trīs personas - 85 gadus veco grieķu pensionāri Emīliju Kamvisi un 40 gadus veco zvejnieku Strati Valiamu, un Holivudas aktrisi Sūzenu Sarandonu.

Abi grieķi kļuvuši par vietējām slavenībām ar savu brīvprātīgo darbu, kamēr Sarandona izpelnījusies atzinību, pateicoties sabiedrības uzmanības pievēršanai imigrantu krīzei, apmeklējot Lesbas salu.

Tiesības izvirzīt pretendentu Nobela Miera prēmijai ir tūkstošiem cilvēku - pasaules parlamentu un valdību amatpersonām, augstskolu mācībspēkiem, bijušajiem laureātiem un vairāku starptautisku institūtu darbiniekiem.

Kandidātu pieteikšanas termiņš noslēdzās 1.februārī.

Nobela Miera prēmijas laureāts Dienvidāfrikas anglikāņu arhibīskaps Desmondu Tutu publiski paudis atbalstu trim nominācijām, tostarp grieķu kustībai, kas sevi dēvē par Egejas Solidaritātes kustību.

Tutu atbalstījis arī bezpeļņas organizācijas "Nuclear Age Peace Foundation" izvirzīšanu Nobela Miera prēmijai, kā arī trīs kandidātu, tostarp pāvesta izvirzīšanu par uzmanības pievēršanu ekoloģiskajai nepieciešamībai ierobežot cilvēku alkatību un tieksmi patērēt.

Zināms, ka Nobela Miera prēmijai šogad izvirzīts arī ASV Republikāņu partijas vadošais prezidenta amata kandidāts Donalds Tramps, kurš izpelnījies asu kritiku un starptautisku nosodījumu par aicinājumu aizliegt iebraukt ASV musulmaņiem.

Tramps izvirzīts Nobela Miera prēmijai par "stingro mieru caur spēka ideoloģiju, kas izmantota kā draudu ierocis, lai atbaidītu teroristu grupējumu Islāma valsts, kodolieročiem bruņoto Irānu un komunistisko Ķīnu", atklāja Norvēģijas Miera izpētes institūta vadītājs un viens no vadošajiem Miera prēmijas ekspertiem Kristians Bergs Harpvikens.

Nobela Institūts pieņem visas nominācijas, kas iesniegtas atbilstoši noteikumiem, tāpēc pretendentu saraksts mēdz izveidoties ļoti garš un iekļaušana tajā nebūt nenozīmē garantijas uz prēmiju.

Pēc Harpvikena domām, reālas izredzes šogad saņemt Nobela Miera prēmiju ir bijušajam ASV izlūkdienestu līdzstrādniekam Edvardam Snoudenam, kurš atklāja sabiedrībai ASV un to sabiedroto masu izspiegošanas programmas.

"Snoudena nopludinātā informācija noveda pie pietiekami liela skaita reformu ASV praksē un ASV likumdošanā," norādīja Harpvikens, piebilstot, ka arvien grūtāk kļuvis apgalvot, ka Snoudens ir savas valsts nodevējs.

Harpvikens uzskata, ka labas izredzes saņemt prēmiju ir arī ASV enerģētikas ministram Ernestam Monicam un Irānas Atomenerģētikas organizācijas vadītājam Ali Akbaram Salehi, kuri piedalījās pasaules lielvaru un Irānas sarunās par Teherānas koloprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret sankciju atcelšanu.

Tāpat viņa favorītu vidū ir arī Kolumbijas miera sarunu vadītāji - Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss un komunistu teroristiskā grupējuma Kolumbijas Revolucionāro bruņoto spēku (FARC) līderis Timoleons Himeness.

Pretendentu vidū šogad, līdzīgi kā pagājušajā gadā, ir arī Vācijas kanclere Angela Merkele un Kongo ginekologs Deniss Mukvege, kurš palīdz seksuālās vardarbības upuriem.

Zināms, ka pretendentu sarakstā ir arī Afgāņu velobraucēju federācijas sieviešu komanda, ko nominējuši Itālijas parlamenta locekļi, un jezīdu aktīviste Nadia Murada, ko "Islāma valsts" kaujinieki nolaupīja 2014.gada augustā viņas ciematā Irākā un turēja gūstā trīs mēnešus, kuru laikā viņa tika seksuāli izmantota.

Šāgada Nobela Miera prēmijas laureāts tiks paziņots oktobra sākumā, bet balva, kā jau katru gadu, tiks pasniegta prēmijas dibinātāja - Alfrēda Nobela - nāves gadadienā 10.decembrī.

Nobela balvu veido zelta medaļa, diploms un naudas prēmija, kas tiek sadalīta starp vienas kategorijas laureātiem.

Nobela prēmijas tiek piešķirtas kopš 1901.gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits