Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Norvēģija piemin slaktiņa Ūteijas salā otro gadadienu

Norvēģija šodien grimst sērās, jo aprit tieši divi gadi kopš traģiskajiem notikumiem, kas atmiņās aizvien vajā izdzīvojušos. 2011. gada 22. jūlijs izvērtās par nežēlīgāko asinspirti Norvēģijas pēckara vēsturē, kad galējais radikālis Anderss Bērings Breivīks divos uzbrukumos nogalināja 77 cilvēkus, un norvēģi aizvien meklē atbildes uz jautājumu, vai šo masu slepkavību varēja novērst.

22. jūlija paaudze

«Kāds mēģināja mani nogalināt par to, kam ticu. Tādēļ es par to cīnīšos,» žurnālistiem stāstījis Norvēģijas Darba partijas jauniešu nodaļas (AUF) pārstāvis - 29 gadus vecais Vēgars Venneslands, kurš kandidēs septembrī gaidāmajās parlamenta vēlēšanās.

Jaunais vīrietis ir viens no Ūteijas salas slaktiņā izdzīvojušajiem. Viņam izdevās paglābties no A. B. Breivīka, kurš, tērpies policista formā, ieradās valdošās Darba partijas jauniešu nometnē un nošāva 69 cilvēkus, lielākoties - pusaudžus, bet ievainoja vairāk nekā 200. Slepkava salā ieradās pēc tam, kad sarīkoja sprādzienu Oslo centrā pie valdības ēkas, nogalinot astoņus cilvēkus.

Rudenī būs pirmās vēlēšanas kopš traģēdijas un Darba partijas rindās kandidēs 27 izdzīvojušie jaunieši. Viņi tiek dēvēti par «22. jūlija paaudzi» un iemantojuši cieņu partijas biedru acīs, jo palikuši uzticīgi saviem uzskatiem, nevis ļāvušies dusmām.

Taču daļa biedru aizrādījuši, ka jaunieši negodīgi izmanto piedzīvoto, jo kā cietēji iežēlinot sabiedrību. «Bija laiks, kad AUF ciniski izmantoja Ūteijas salā notikušo politisku mērķu labad,» Reuters atzina kāds parlamentārietis.

Tomēr Darba partija nav ļāvusi traģēdijai sevi sagraut, un šogad pirmo reizi kopš uzbrukuma notika AUF jauniešu nometne. Turklāt šovasar nometne, kas gan nenotika Ūteijas salā, pulcēja simtiem vairāk biedru nekā 2011. gadā. «Mēs esam stiprāki nekā jebkad agrāk,» premjerministra Jensa Stoltenberga uzrunu citēja The Local.

Aptaujas gan nesola grandiozus panākumus vēlēšanās, rādot, ka pēc astoņu gadu Darba partijas dominances norvēģi vēlas pārmaiņas. Ne vien policija, bet arī valdība daudz kritizēta par to, kā reaģējusi uz A. B. Breivīka pastrādāto slaktiņu. Speciāli izveidota izmeklēšanas komisija secinājusi, ka traģēdiju bijis iespējams novērst.

Lai dziedētu uzbrukuma brūces, Norvēģija grasās veidot memoriālu upuru piemiņai. Mākslinieki no visas pasaules aicināti pieteikt idejas, un valdība izvēlētā projekta realizācijai atvēlēs 17 miljonu norvēģu kronu (1,52 miljonus latu). Viens memoriāls tiks izvietots Ūteijas salas apkaimē, bet otrs - valdības ēku kvartālā.

Breivīks - kulta figūra

A. B. Breivīkam pērn piespriests 21 gada cietumsods. Tas ir maksimālais sods, taču 34 gadus vecajam radikālim var būt jāpavada aiz restēm viss mūžs, jo sodu var pagarināt, kamēr notiesātais uzskatāms par bīstamu.

A. B. Breivīks, kurš slepkavības nosaucis par «nežēlīgām, taču nepieciešamām» - lai pasargātu Norvēģiju un visu Eiropu no multikulturālisma draudiem -, arī cietumā turpina kultivēt savus radikālos uzskatus. Vīrietis centies nodibināt asociāciju ar nosaukumu Norvēģijas fašistu partija un skandināvu līga, taču neatbilstoša pieteikuma dēļ prasība atteikta.

Viņam izdevies piesaistīt citu radikāļu uzmanību, vairojot bažas par mēģinājumiem atkārtot Norvēģijas slaktiņu. «Pats satraucošākais ir tas, ka es saņemu ziņas no visas pasaules par to, ka Breivīks noteiktās aprindās kļūst par kulta figūru,» slepkavas advokāts Geirs Lipestads rakstīja memuāros.

Pagāšnedēļ Francijā aizturēts agrāk tiesāts norvēģu rokmūziķis Kristians Vīkerness, kuram A. B. Breivīks nosūtījis savu 1500 lappušu garo manifestu, taču pēc pāris dienām mūziķis atbrīvots. Pirms tam A. B. Breivīka iedvesmoti sekotāji aizturēti arī Čehijā un Polijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits