Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Obama Berlīnē aicina Eiropu sadarboties

Senators izpelnījies rokzvaigznes cienīgu uzņemšanu Vācijā
ASV prezidenta amata kandidāts Baraks Obama ceturtdien uzstājās ar runu Berlīnes centrā, aicinot eiropiešus uzlabot sadarbību ar ASV un uzņemties lielāku atbildību par pasaules drošību. Demokrātu politiķis B.Obama šo runu gatavoja vairākas nedēļas, jo vēlējās skaidri izklāstīt, kādām jābūt ASV un Eiropas attiecībām. Berlīne tika izraudzīta par uzrunas vietu, jo kļuvusi par pilsētu, kas simbolizē nesaskaņu pārvarēšanu un vienotības atjaunošanu.

Eiropiešu mīlulis


ASV un Eiropas attiecības kopš līdzšinējā ASV prezidenta Džordža V.Buša nākšanas pie varas bijušas diezgan saspīlētas. Vācija un Francija sevišķi asi reaģēja uz Dž.V.Buša lēmumu iebrukt Irākā. Pēdējā laikā nesaskaņas ir mazinājušās, un eiropieši cer, ka pēc iespējamās B.Obamas uzvaras ASV prezidenta vēlēšanās izdosies atvērt jaunu lappusi ASV un Eiropas attiecībās. B.Obamam šī turneja pa Āzijas un Eiropas valstīm bija vajadzīga, lai pierādītu, ka ārpolitikas jautājumos viņš ir tikpat spēcīgs kā republikāņu kandidāts Džons Makeins.

Aptaujas liecina, ka vairumā Eiropas valstu B.Obama ir daudz populārāks par Dž.Makeinu. Viņa runu Berlīnē sveica milzīgs cilvēku pūlis. B.Obama gan centās runāt arī par eiropiešu atbildību, uzsverot, ka Eiropa nedrīkst ignorēt pasaules drošības problēmas. B.Obama vēlas, lai Eiropas valstis sniegtu lielāku ieguldījumu drošības uzlabošanā Afganistānā, kur stāvoklis joprojām ir diezgan nestabils. B.Obama uzskata, ka tieši Afganistāna ir galvenā fronte cīņā pret terorismu. Amerikāņi ir neapmierināti, ka Vācija un citas Eiropas valstis nevēlas riskēt ar savu karavīru dzīvību Afganistānā.

Kenedija mantinieks


B.Obama un A.Merkele tikšanās laikā apsprieda arī situāciju Irākā, pasaules ekonomikas problēmas, kā arī klimata pārmaiņu jautājumus. Vācijas prese un televīzija B.Obamas vizītei pievērsušas ļoti lielu uzmanību; viņš tiek salīdzināts ar bijušo ASV prezidentu Džonu Kenediju, kurš Berlīnē viesojās 1963.gada vasarā. A.Merkelei gan bija iebildumi pret B.Obamas nodomu sekot cita ASV prezidenta -— Ronalda Reigana — piemēram, uzstājoties ar runu pie Brandenburgas vārtiem. A.Merkele pauda viedokli, ka B.Obama vēl nav nopelnījis šādu godu. Tāpēc runa tika pārcelta uz laukumu pie 70 metru augstās Uzvaras kolonnas, kas godina XIX gadsimta prūšu uzvaras. Šajā vietā regulāri notiek dažādi pasākumi, piemēram, Love Parade tehno mūzikas festivāls.

"Obamas runa Berlīnē ir veltīta visai Eiropai, nevis tikai Vācijai," uzskata amerikāņu analītiķis Dens Hemiltons. "Ja amerikāņi un eiropieši sadarbojas, tas ir kodols, kas spējīgs sakārtot pasauli," laikrakstam The Christian Science Monitor stāsta D.Hemiltons. Arī bijušais Vācijas prezidents Rihards fon Veiczekers veltījis atzinīgus vārdus B.Obamas vizītei. "Mēs ilgi domājām, ka Amerikā neviens vairs neinteresējas par Eiropu. B.Obamas vizīte un runa ir pierādījums tam, ka šis uzskats bija maldīgs." B.Obama piektdien viesosies Francijā, bet sestdien viņš plāno apmeklēt Lielbritāniju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits