Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

papildināta ar FOTO: Šauļu apkaimē gaisā saskrējušās Lietuvas un Francijas militārās lidmašīnas

Gaisa telpā virs Lietuvas ziemeļiem otrdienas rītā notikusi Lietuvas militārās lidmašīnas un NATO misijā iesaistīta Francijas iznīcinātāja sadursme, paziņoja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Abu lidmašīnu piloti izdzīvojuši - pēc sadursmes Francijas lidmašīnas "Mirage-2000" pilotam izdevies bojāto iznīcinātāju nosēdināt Šauļu lidlaukā, bet abi Lietuvas lidmašīnas "L-39" piloti veiksmīgi katapultējušies un nav cietuši, aģentūrai AFP pavēstīja Šauļu aviobāzes komandiera vietniece Ieva Gulbiniene.

Pēc provizoriskiem datiem, "Mirage-2000" kopīgu treniņlidojumu laikā ar spārnu aizķērusi Lietuvas iznīcinātāju. Avārijas brīdī debesis klājuši mākoņi.

Militāro lidmašīnu sadursme notika plkst.10.30 pēc vietējā laikā pie Rēkīvas ezera, Šauļu rajonā. Lietuvas iznīcinātājs nogāzies purvā pie ezera, netālu no Bačūnu ciemata.

Vietējie iedzīvotāji stāstījuši, ka debesīs izdzirdējuši pērkonam līdzīgu troksni, vēsta ziņu portāls "Alfa.lt".

Piloti, kas pēc katapultēšanās nolaidušies ezerā, ar Gaisa kara spēku helikopteru ap pusdienlaiku jau atgriezušies bāzē, bet pašas lidmašīnas atliekas atrastas purvā. Iznīcinātāja nogāšanās nav izraisījusi ugunsgrēku.

Lietuvas bruņoto spēku pavēlnieks ģenerālmajors Arvīds Pocjus apliecinājis, ka sadursme notikusi kārtējo treniņlidojumu laikā. Mācībās piedalījušās arī citas lidmašīnas.

Viņš uzsvēris, ka lidmašīna bijusi tehniskā kārtībā un lidotāji - pieredzējuši. Pēc Pocjus teiktā, lietuviešu piloti pēc sadursmes izdarījuši visu, lai novirzītu lidmašīnu uz neapdzīvotu vietu un pasargātu civiliedzīvotājus. Savukārt Francijas lidmašīnai, kas nolaidusies saviem spēkiem, sadursmē cietuši stabilizatori.

Pēc aizsardzības ministres Rasas Jukņevičienes rīkojuma izveidota komisija, kas sāks dienesta izmeklēšanu.

Līdz izmeklēšanas beigām netiek diskutēts, vai sadursme notikusi tehniskas problēmas vai cilvēkfaktora dēļ, Pocjus teikto citē portāls "Balsas.lt". Arī par iespējamu nodarītā kaitējuma atlīdzināšanu tiks lemts pēc tam.

Tikmēr aviācijas bāzes komandieris Virgīnijs Steponavičs portālam "Balsas.lt" sacījis, ka kontrollidojuma laikā, abām lidmašīnām cenšoties samainīties, Lietuvas iznīcinātāja pilots pēkšņi pagriezis stūres sviru un aizskāris pretī lidojošo "Mirage". Viņš paudis neizpratni, kāpēc tā noticis, pieļaujot, ka pilota uzmanību uz mirkli novērsis kāds traucēklis. Steponavičs pilnīgi noraidījis iespēju, ka kāds no pilotiem varētu būt iereibis.

Visus treniņlidojumus kontrolē lidojumu vadības centrs.

Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus paudis nožēlu par notikušo, bet arī atvieglojumu, ka izdevies izvairīties no upuriem.

Francijas lidmašīna NATO misijā piedalījās pēdējās dienas. 2.septembrī Francijas kontingentu gatavojas nomainīt četri Dānijas gaisa spēku iznīcinātāji "F-16".

Savukārt Lietuvas Gaisa spēkos pēc notikušā palicis tikai viens vieglais iznīcinātājs. Vēl četras šāda tipa lidmašīnas vairs netiek izmantotas.

Francijas iznīcinātājs "Mirage" piedalās NATO misijā Baltijas valstu gaisa telpas aizsardzībā, jo Latvijai, Lietuvai un Igaunijai nav savu lidaparātu gaisa telpas kontrolēšanai. NATO misiju Baltijā rotācijas kārtībā veikusi virkne NATO dalībvalstu. Pašlaik misijai mandāts apstiprināts līdz 2014.gadam.

Top komentāri

to ddd
t
nu lūk ar tiem aparātiem, kas pieejami, piem., Lietuvai gaisa telpu aizsargāt nevar, bet saskrieties gan ir iespējams.
Mūžam tavs
M
Noteikti francūzis ar lietuviešiem gribēja rociņās sadoties un caur varavīksni izlidot :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits