Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

papildināts (07:30) - Par Francijas žurnāla redakcijas slaktiņu meklēšanā divi uzbrucēji - brāļi

Francijas drošības spēki ceturtdien turpina meklēt divus brāļus, kuri tiek turēti aizdomās par trešdien notikušo asiņaino uzbrukumu satīriskā žurnāla _Charlie Hebdo _redakcijai, kur tika nogalināti 12 cilvēki.

Policija publiskojusi aizdomās turamo attēlus, aicinot sabiedrību sniegt jebkuru informāciju, kas var palīdzēt viņu notveršanā.

Meklēšanā izsludināts 32 gadus vecais Šerifs Kuaši un viņa 34 gadus vecais brālis Saids, kuri abi dzimuši Parīzē. Policijas paziņojumā viņi raksturoti kā bruņoti un bīstami.

Šerifs Kuaši, kurš zināms arī ar vārdu Abu Isens, jau agrāk nonācis policijas uzmanības lokā un 2008.gadā tika notiesāts par līdzdalību grupējumā, kas nodarbojās ar kaujinieku vervēšanu starptautiskajai teroristiskajai organizācijai Al Qaeda Irākā. Viņam tika piespriesti trīs gadi cietumā, no kuriem viņš aiz restēm pavadīja 18 mēnešus un pēc tam tika atbrīvots. Mediji ziņo, ka viņš sācis strādāt lielveikalā, bet pēc tam atkal nonācis varasiestāžu uzmanības lokā par saistību ar notiesāto franču islāmistu Džamelu Begālu. Tomēr apsūdzības viņam netika izvirzītas.

Mazāks zināms par viņa vecāko brāli Saidu Kuaši. Trešais aizdomās turamais par uzbrukumu Charlie Hebdo redakcijai ir aizturēts. Kāds informēts avots atklāja, ka 18 gadus vecais Hamids Murads, kurš tiek turēts aizdomās par līdzdalību uzbrukuma organizēšanā, netālu no Reimsas pats padevies policijai pēc tam, kad "redzējis savu vārdu cirkulējam sociālajos medijos".

Ziņu aģentūra AFP vēsta, ka policija saistībā ar uzbrukumu Charlie Hebdo veikusi reidus Strasbūrā, pilsētās Parīzes apkārtnē, kā arī Reimsā. Valstī izsludināta augstākā terorisma trauksme un karavīri nosūtīti sargāt mediju birojus, lūgšanu vietas, transporta mezglus un citus sensitīvus objektus, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Jau vēstīts, ka ar automātiskajiem ieročiem bruņoti cilvēki trešdien iebruka Charlie Hebdo redakcijā un apšaudē tika nogalināti 12 cilvēki. Tas ir asiņainākais teroristu uzbrukums Francijā 40 gadu laikā. Francijas prezidents Fransuā Olands ceturtdien izsludinājis valstī sēras. Savukārt amatpersonas pasaulē uzbrukumu Charlie Hebdo redakcijai jau nosaukušas par teroristisku uzbrukumu demokrātijai un preses brīvībai, vēsta france24.com. Starp nogalinātajiem ir četri Francijā plaši pazīstami karikatūristi, ieskaitot žurnāla galveno redaktoru Stefanu Šarbonjē, kurš pagātnē jau ir saņēmis nāves draudus un dzīvoja policijas apsardzībā. Vēl vismaz septiņi cilvēki tika ievainoti, daži - ļoti smagi.

Daži avoti ziņo, ka trīs uzbrucēji, kas runājuši perfektā franču valodā, ar ieroci piedraudējuši kādai žurnālistei, kas bijusi spiesta atvērt durvis. Redakcijā viņi meklējuši konkrētus žurnālistus un karikatūristus, ko nogalināt, un saukuši, ka atriebjas par pravieti Muhamedu. Pēc šaušanas redakcijā viņi apšaudīja policijas automašīnu, aukstasinīgi nogalinot vienu no policistiem, kurš mēģināja aizbēgt. Paši uzbrucēji aizbēga automašīnā, ko vēlāk pameta.

Francijas prezidents paziņoja, ka uzbrukums "nepārprotami ir terora akts", un piebilda, ka pēdējās nedēļās novērsti vairāki plānoti terora akti. Francijas premjerministrs Manuels Valss teica, ka "Francijas sirds ir salauzta, ikviens Francijas pilsonis ir šausmu pārņemts". Līdzjutību Francijai un gatavību palīdzēt izteikuši daudzu pasaules valstu līderi. Bijušais Francijas prezidents Nikolā Sarkozī teica: "Tas ir uzbrukums mūsu demokrātijai, mums tā ir jāaizstāv!" vēsta AFP.

Francija nekavējoties paaugstināja drošības apdraudējuma trauksmes līmeni uz visaugstāko pakāpi, pastiprinot apsardzi reliģiskajās celtnēs, veikalos, mediju birojos un sabiedriskajā transportā.

Žurnāla Charlie Hebdo darbinieki vairākkārt saņēma draudus par pravieša Muhameda attēlošanu karikatūrās. Tas gan bijis nesaudzīgs, arī kariķējot citas reliģijas.

2011. gada novembrī pēc tam, kad uz žurnāla vāka tika izvietota karikatūra, kurā attēlots pravietis Muhameds, redakcijai tika uzbrukts ar degbumbām.

Pēc trešdienas uzbrukuma Parīzē drošības pasākumi tika pastiprināti arī Dānijā laikrakstā Jyllands-Posten, kurš 2005. gadā publicēja karikatūras ar pravieti Muhamedu, ko islāmisti izmantoja kampaņā naida uzkurināšanai musulmaņu valstīs pasaulē.

(mainīts virsraksts un ar jaunāko informāciju papildināta visa ziņa)


sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits