Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

papildināts (10:21) - ASV un Lielbritānija slēdz vēstniecības Jemenā un evakuē darbiniekus

ASV un Lielbritānija uz nenoteiktu laiku Jemenā slēgušas vēstniecības un evakuējušas darbiniekus līdz ar viņu ģimenēm drošības situācijas pasliktināšanās dēļ, pavēstīja Savienoto Valstu un Apvienotās Karalistes amatpersonas.

"2015.gada 11.februārī, ņemot vērā drošības situācijas pasliktināšanos Sanā, Valsts departaments apturējis vēstniecības darbību, un ASV Sanas vēstniecības darbinieki amerikāņi izvesti no valsts," teikts ASV Valsts departamenta paziņojumā.

"Visi konsulārie pakalpojumi - gan regulārie, gan ārkārtas - apturēti līdz turpmākiem rīkojumiem." ASV pilsoņi tiek mudināti nekavējoties pamest Jemenu, norādīja departamentā.

"Pēdējo dienu laikā drošības situācija Jemenā ievērojami pasliktinājusies. Ar nožēlu jāatzīst, ka mūsu vēstniecības darbinieki un ēkas ir pakļautas arvien lielākam riskam," teikts Lielbritānijas Tuvo Austrumu ministra Tobiasa Elvuda paziņojumā, kas publicēts vēstniecības mājaslapā.

"Mūsu vēstnieks un diplomātiskie darbinieki [trešdien] no rīta pametuši Jemenu un atgriezīsies Apvienotajā Karalistē."

Šiītu musulmaņu kaujinieki, kas sagrābuši varu Sanā, otrdien brīdināja pret centieniem "destabilizēt" Jemenu, vienlaikus ar ANO starpniecību jau otro dienu turpinājās sarunas, kuru mērķis ir krīzes atrisināšana.

Kopš Jemenā ilgus gadus valdījušais prezidents Ali Abdulla Salehs 2012.gada sākumā pēc gadu ilgas tautas sacelšanās demisionēja, stabilitāte šajā arābu valstī tā arī nav iestājusies.

Turpinās kaujas ar Al Qaeda nemierniekiem, bet dienvidu reģionos, kas savulaik bija neatkarīga valsts, no jauna atdzimušas separātisma tendences.

Situācija pasliktinājās septembrī, kad šiītu kaujinieki, baidoties, ka ierosinātā jaunā konstitūcija viņus varētu nostādīt nelabvēlīgā situācijā, pārņēma kontroli galvaspilsētā un sāka iespiesties dienvidos sunnītu apgabalos.

Sanas krišana šiītu kaujinieku rokās daudzos raisa bažas, ka Jemena var ieslīgt vispārējā starpkopienu karā. Atbilstoši šiītu kaujinieku līderu teiktajam viņi cenšas nepieļaut, ka varu valstī pārņem Al Qaeda.

papildināts viss teksts 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits