Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

papildināts (17:09) - Arī Lietuvā no nākamā gada būs eiro

Eiropas Komisija (EK) trešdien paziņojusi, ka Lietuva ir izpildījusi visus kritērijus eiro ieviešanai, liecina informācijas EK mājaslapā.

Lietuva 2015.gada 1.janvārī kļūs par eirozonas 19.dalībvalsti.

Lai pievienotos eirozonai, valsts parāds nedrīkst būt lielāks par 60% no iekšzemes kopprodukta, un budžeta deficītam jābūt zem 3% no IKP, jābūt zemai inflācijai un pašreizējās valūtas - litu - procentlikmēm jābūt stabilām attiecībā pret eiro.

Līdz ar šo kritēriju izpildi un pievienošanos eirozonai 2015.gada 1.janvārī vienotā valūta būs visās Baltijas valstīs - Igaunijā to ieviesa 2011.gadā un Latvijā - šī gada sākumā.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) ir gandarīta, ka EK savā Konverģences ziņojumā atzinusi Lietuvas gatavību pievienoties eiro zonai 2015.gadā.

"Vienota valūta visās trīs Baltijas valstīs veicinās reģiona izaugsmi, stiprinās savstarpējās ekonomiskās un tirdzniecības attiecības, kā arī piesaistīs investīcijas. Lietuvas pievienošanās eiro zonai nākamā gada 1.janvārī būs lielisks Latvijas sākums prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē," izteikusies Straujuma.

Pašlaik eiro ir oficiālajā apgrozībā 18 valstīs – Austrijā, Beļģijā, Francijā, Grieķijā, Igaunijā, Īrijā, Itālijā, Kiprā, Latvijā, Luksemburgā, Maltā, Nīderlandē, Portugālē, Slovākijā, Slovēnijā, Somijā, Spānijā un Vācijā. 

Formālo lēmumu par Lietuvas pievienošanos eirozonai ES valstu finanšu ministriem būs jāpieņem jūlija otrajā pusē.

Savukārt vēl septiņas ES valstis ārpus eirozonas - Bulgārija, Čehija, Horvātija, Ungārija, Polija, Rumānija un Zviedrija - vēl neizpilda visus kritērijus eiro ieviešanai.

Līdz ar Lietuvas pievienošanos eirozonai vienotās valūtas zonā būs 336 miljoni cilvēki. Eiro tika ieviests 1999.gadā kā bezskaidras naudas norēķinu vienība 11 ES valstīs. Eiro banknotes un monētas sāka izmantot 2002.gadā.

Pievienotas 5. un 6.rindkopas ar Straujumas vēstījumu


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits