Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Par spiegošanu Baltkrievijas labā apsūdzētais Lietuvas paramediķis atzīst savu vainu

Viļņas apgabala tiesa ceturtdien slēgtā sēdē sākusi izskatīt krimināllietu, kurā apsūdzības spiegošanā Baltkrievijas labā izvirzītas Lietuvas pilsonim Andrejam Ošurkovam, kas dienējis Lietuvas Bruņotajos spēkos kā paramediķis.

Kā sacījis apsūdzētā advokāts, viņa radinieks Viktors Ošurkovs, apsūdzētais savu vainu atzīst, no sirds nožēlo un ir gatavs uz sadarbību.

Advokāts norādījis, ka viņam par sava radinieka darbību nekas nav bijis zināms, bet sīkākus komentārus nav sniedzis, vien piebildis, ka Lietuvas specdienesti viņa klientu izsekojuši ilgi.

Saskaņā ar lietas materiāliem 1986.gadā Kauņā dzimušais Andrejs Ošurkovs dienējis Lietuvas Dižkunigiša Aļģirda mehanizētajā kājnieku bataljonā un ar spiegošanu par atlīdzību naudā nodarbojies piecus gadus. Baltkrievijai viņš piegādājis datus par Lietuvas armijas vienību rīcībā esošo militāro tehniku, bruņojumu, ēku izmantojumu, dalību starptautiskajās NATO misijās, standartoperāciju plāniem, dažādām karaspēka mācībām, konkrētās vienībās dienējošo karavīru skaitu, kā arī personiskajām īpašībām, morālo un psiholoģisko raksturojumu, dienas režīmu.

Šī informācija nodota Baltkrievijas slepenā dienesta darbiniekam. Netiek izpausts, vai šis cilvēks strādājis Baltkrievijas vēstniecībā.

Prokuroriem ir zināmas summas, par kādām viņš darbojies, bet arī tās netiek izpaustas.

Domājams, ka Ošurkovs labi atbildis izraudzītajam uzdevumam - netiesāts, neprecējies, ar vidējo izglītību, un acīmredzot uzskatīts, ka viņš nevienam nevar izraisīt īpašas aizdomas. Tiesa, prokurori norāda, ka viņam nebija piekļuves nekādai slepenai informācijai, tādēļ viņš varēja vākt tikai ikdienā vērotu informāciju. Ošurkovs gan piedalījās starptautiskajās mācībās.

Viņš aizturēts pagājušā gada janvārī, bet lieta tiesai nodota decembrī.

Pirmajā tiesas sēdē pēc apsūdzētā prasības tika nolemts atcelt no šīs lietas izskatīšanas vienu no tiesnešiem, kas sankcionējis pirmstiesas izmeklēšanas darbības citā lietā, no kuras atdalīta šī lieta. Lēmums pieņemts, lai novērstu jebkādas šaubas par tiesas objektivitāti. Viņa vietā tiks iecelts cits tiesnesis. Nolemts arī, ka vismaz daļa lietas tiks izskatīta slēgtās sēdēs. Tādu prasību izteicis arī prokurors Reds Savicks, norādot, ka šajā lietā ir dati, kas saskaņā ar likumu uzskatāmi par slepenu informāciju.

Šis ir viens no četriem gadījumiem, kad Lietuvā aizturētas personas, kas tiek turētas aizdomās par spiegošanu citas valsts labā. Viļņas apgabala tiesa izskata arī lietu, kurā par spiegošanu Baltkrievijas labā aizdomāts tiek turēts bijušais valsts uzņēmuma Oro navigacija darbinieks Romualds Lipskis. Šī lieta tiek izskatīta atklātās sēdēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits