Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Pašlaik idejai par Skotijas neatkarību no Lielbritānijas nepietiekams atbalsts

Nepilns mēnesis atlicis līdz 18. septembrim, kad Skotijas iedzīvotāji izdarīs vēsturisku izvēli, balsojot, vai teritorijai, kas jau kopš 1707. gada ir Lielbritānijas sastāvā, jākļūst par neatkarīgu valsti. Pēdējās aptaujas rāda, ka pret Skotijas neatkarību gatavojas balsot nedaudz vairāk par pusi izlēmušo vēlētāju, bet nozīmīga daļa skotu vēl nav izdarījuši izvēli, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Neatkarības kvēlākais aizstāvis ir Skotijas premjerministrs Alekss Salmonds, kurš ir pārliecināts, ka skotiem klāsies daudz labāk, ja tie izbeigs 307 gadus seno savienību ar Londonu. Viņš ir paziņojis, ka referendums ir "vērtīga iespēja Skotijas iedzīvotājiem pirmo reizi demokrātiski pārvaldīt savu likteni, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Mēs esam viena no pasaules bagātākajām zemēm - mūsu iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju ir augstāks nekā Lielbritānijai, Francijai un Japānai. Ja Skotija teiks "jā", mēs būsim bagātākā valsts, kas jelkad ir pasludinājusi neatkarību," Salmonds sacīja, pagājušajā nedēļā uzrunājot Skotijas parlamenta locekļus.

Viņš arī uzsver, ka, pasludinot neatkarību, Skotija pati būs noteicēja par naftas un gāzes ieguvi Ziemeļjūrā, un sola, ka pēc atdalīšanās no Lielbritānijas pēc Norvēģijas parauga tiks izveidots īpašs fonds, kurā noguldīs daļu no naudas, ko valsts iekasēs par naftas un gāzes ieguvi.

Tomēr pavisam saraut senās saites ar Apvienoto Karalisti skotu nacionālistu valdība nevēlas. Tā labprāt kā maksāšanas līdzekli paturētu britu mārciņu un pat ir piedāvājusi Londonai izveidot valūtas savienību. Lielbritānijas lielākās politiskās partijas - valdošie konservatīvie un to vadītās koalīcijas valdības partneri liberāldemokrāti, kā arī opozīcijā esošie leiboristi - ir noraidījušas šādu iespēju.

Skotijas neatkarības pretinieki iespējamo liegumu turpināt lietot britu mārciņu izmanto kā vienu no galvenajiem argumentiem pret nacionālistu ieceri un uzstājīgi turpina pieprasīt no valdības "plānu B", ja skoti patiešām atdalīsies no Lielbritānijas un vairs nevarēs maksāt ar mārciņu.

Neatkarības pretinieki arī uzstāj, ka Skotijai ekonomiski izdevīgāk ir palikt Lielbritānijas sastāvā. Kā daļa no Apvienotās Karalistes Skotija varot ietekmēt globālos procesus; esot neatkarīgai, piecu miljonu iedzīvotāju lielajai zemei tas nebūtu iespējams. Viņi regulāri atgādina Eiropas Komisijas prezidenta Žozē Manuela Barrozu brīdinājumu, ka neatkarīgajai Skotijai būs jāiziet garais un sarežģītais process, lai iestātos Eiropas Savienībā.

Visu rakstu lasiet pirmdienas laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits