Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Polija aicina Lukašenko aiziet mierīgā ceļā

Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis aicinājis Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko sākt sarunas par varas nodošanu mierīgā ceļā un neņemt piemēru no Hosni Mubaraka un Muamara Kadafi, raksta Financial Times (FT).

Intervijā laikrakstam Polijas Ārlietu ministrijas vadītājs paziņojis, ka atbalsta ES lēmumu neizslēgt Baltkrieviju no programmas Austrumu partnerība pat pēc tam, kad Lukašenko atsācis opozīcijas vajāšanu. Programmas mērķis ir pietuvināt sešas bijušās PSRS republikas Eiropas Savienībai, atgādina izdevums. "Mēs uzskatām, ka ieguvumi no Austrumu partnerības mehānismiem kalpos baltkrievu tautas interesēm," sacīja R. Sikorskis.

Baltkrievijas ekonomisko problēmu un politiskās izolācijas "cēlonis ir "lukanomika" ekonomikā un politiskajā sfērā. Pēc manām domām, diskusijas ar Lukašenko priekšmets ir Baltkrievijas pāreja uz demokrātiju un paša Lukašenko demisija, kurai jānotiek civilizētā veidā," paziņoja R. Sikorskis. Viņš ieteica Lukašenko ņemt piemēru no Vojceha Jaruzeļska 1989. gadā: V. Jaruzeļskis demisionēja uzreiz pēc tam, kad tika sasniegta vienošanās par demokrātisku vēlēšanu norisi.

Polija plāno izmantot savu prezidentūru ES sakaru ar austrumu kaimiņiem nostiprināšanai un Eiropas Savienības paplašināšanās kustības atjaunošanai, uzsvēra R. Sikorskis. Pēc viņa vārdiem, pastāv labas izredzes līdz gada beigām parakstīt līgumu ar Ukrainu par asociāciju un brīvo tirdzniecību. Tāpat Polija cer, ka septembrī ES sāks sarunās par līdzīgiem līgumiem ar Gruziju un Moldovu. Laba izdevība saņemt kandidātvalsts statusu ir Serbijai un šie soļi kopumā palīdzēs izkliedēt iespaidu, ka parādu krīze ES radījusi "nogurumu no paplašināšanās".

FT arī piebilst, ka pēc R. Sikorska domām, atbalsts jaunajām demokrātijām Ziemeļāfrikā ir tikpat svarīgs ES uzdevums, kā sakari ar austrumu kaimiņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits