Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Polija, Ungārija un Čehija nesteigsies pievienoties eirozonai

Polija, Ungārija un Čehija nesteidzas pievienoties krīzes satricinātajai eirozonai, lai gan to paredz līgumi par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES), piektdien paziņoja trīs Austrumeiropas valstu līderi.

"Monetārā savienība pamazām pārvēršas transfertu un parādu savienībā, tāpēc mums jānogaida, lai redzētu, kurp eirozona dosies turpmāk," pēc tikšanās ar saviem poļu un ungāru kolēģiem atzina Čehijas premjerministrs Petrs Nečass.

Visi trīs līderi - Nečass, Polijas premjers Donalds Tusks un Ungārijas valdības vadītājs Viktors Orbans - bija vienisprātis, ka eirozonas krīze rada pamatu nopietnam satraukumam arī par viņu valstu ekonomiku, jo eirozonas valstis ir to galvenie tirdzniecības partneri.

"Mana valdība nav un negrasās noteikt termiņu pārejai uz eiro," norādīja Nečass, kura vadītā kabineta pilnvaru termiņš beidzas 2014.gadā. "Čehijas valdība nav izpildījusi konverģences kritērijus, un eiro projekts radikāli mainās atšķirībā no pēdējās desmitgades pirmās puses."

Savukārt Tusks, kura pārstāvētā valsts šobrīd pilda ES prezidentūras pienākumus, norādīja, ka Polija ir ieinteresēta pievienoties kopīgajai valūtai, taču piebilda, ka tā arī nav izpildījusi uzņemšanas kritērijus.

"No otras puses, arī eirozonai jāizpilda kritēriji," piebilda Tusks. "Eirozonas nākotne nav jautājums iestāšanās kandidātiem, bet gan eirozonas dalībvalstīm, kas to novedušas kritiskā situācijā ar savu ne vienmēr atbildīgo rīcību."

Tikmēr Orbans, brīdinot par tā sauktās divu ātrumu Eiropas izveidošanās iespēju, uzsvēra, ka eirozonas 17 dalībvalstīm jāpieņem tādi lēmumi, kurus atbalstītu arī pārējās ES valstis.

"ES nedrīkst sadalīt erozonā un pārējos," norādīja Ungārijas premjers.

Tusks un Orbans ieradušies Prāgā, lai piedalītos tā dēvētās Višegradas grupas sanāksmē. Višegradas grupā ietilpst arī Slovākija, kas eirozonai pievienojās jau 2009.gadā.

Tomēr Slovākijas premjerministre Iveta Radičova uz sanāksmi nav ieradusies, jo viņas vadītā valdība šonedēļ krita, neizturot uzticības balsojumu, kas bija saistīts ar parādos nonākušo eirozonas valstu glābšanai izveidotā Eiropas Finanšu stabilitātes fonda palielināšanas ratifikāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla noraidījusi aicinājumus pārtraukt uguni

Izraēla noraidījusi 12 sabiedroto valstu kopīgajā paziņojumā izteikto aicinājumu uz 21 dienu noteikt uguns pārtraukumu Libānā, lai Izraēlas un islāmistu kaujinieku grupējuma Hizbullāh savstarpējās a...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits