Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Polijas un Ukrainas bīskapi Volīnijas slaktiņu gadskārtā aicina uz abu nāciju izlīgumu

Polijas un Ukrainas bīskapi, pieminot 70.gadskārtu kops tā dēvēto Volīnijas slaktiņu sākuma, piektdien Varšavā parakstījuši aicinājumu uz abu nāciju izlīgumu, vēsta Polijas Radio.

Kā pirmie dokumentu parakstīja Polijas katoļu baznīcas galva arhibīskaps Juzefs Mihaliks un Ukrainas grieķu katoļu baznīcas galva arhibīskaps Svjatoslavs Ševčuks. Deklarācijā poļi un ukraiņi aicināti "atvērt prātu un sirdi savstarpējai piedošanai un izlīgumam".

Volīnija pirms Otrā pasaules kara bija sadalīta starp PSRS un Poliju, bet, sākoties karam, PSRS okupēja arī poļu Volīnijas daļu. Pēc tam, kad šī teritorija nonāca nacistiskās Vācijas okupācijā, 1943.gada 11.jūlijā ukraiņu nacionālistu partizānu armija UPA uzsāka organizētas Volīnijas poļu iznīcināšanas akcijas, kuru laikā, kā tiek lēsts, līdz 1945.gadam tika noslepkavoti 100 000 etnisko poļu.

Atriebes uzbrukumos un tam sekojošajā partizānu karā Volīnijā tika nogalināti arī divi līdz trīs tūkstoši ukraiņu. Vardarbībai pārsviežoties uz citiem reģioniem Polijas austrumos un dienvidos, līdz 1947.gadam dzīvību zaudēja vēl aptuveni 20 000 ukraiņu. "Mēs apzināmies, ka vienīgi patiesība var mūs atbrīvot, patiesība, kas neizskaitina un neizlaiž, kas neslēpjas klusēšanā, bet ved pie piedošanas," teikts bīskapu paziņojumā.

Zīmīgi, ka deklarācijā nav lietots termins "genocīds". Šonedēļ Ļubļinas grieķu katoļu draudzes mācītājs tēvs Stefans Batruhs sarunā ar Polijas Radio atzina, ka vēl ir pāragri no ukraiņiem prasīt, lai viņi Volīnijas slaktiņus atzītu par "genocīdu". "To noteikti nevar panākt otru pusi piespiežot pie sienas [un] pieprasot - atzīstiet to nekavējoties," uzsvēra tēvs Batruhs.

Neskatoties uz to, Polijas Senāts pagājušajā nedēļā pieņēma deklarāciju, kurā Volīnijas slaktiņi nosaukti par "etnisko tīrīšanu, kam ir genocīda pazīmes". Balsojums par līdzīgu rezolūciju Polijas parlamenta apakšnamā - Seimā - vēl tikai gaidāms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits