Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Polijas valdošā partija ierosina jaunu likumu par Konstitucionālo tribunālu

Polijas valdošā konservatīvā partija Likums un taisnīgums (PiS) paziņojusi, ka vēlas, lai parlaments nākamnedēļ ķertos pie jauna likumprojekta par Konstitucionālā tribunāla reglamentu, vēsta Polijas Radio.

Polijas Konstitucionālais tribunāls nonācis asā politiskā konflikta centrā, kurā iejaukusies arī Eiropas Komisija (EK), kas izteikusi oficiālu kritiku par PiS veidotās valdības pērn īstenotajām tribunāla reformām.

Kā ziņots, PiS, kas pagājušā gada oktobrī notikušajās parlamenta vēlēšanās izcīnīja absolūto vairākumu, panāca likuma grozījumus, kas nosaka, ka Konstitucionālajam tribunālam savi lēmumi turpmāk pieņemami ar divu trešdaļu vairākumu, klāt esot vismaz 13 no 15 tiesnešiem, nevis ar vienkāršu vairākumu, klāt esot vismaz deviņiem tiesnešiem, kā tas bija iepriekš.

Pats Konstitucionālais tribunāls šos grozījumus martā pasludināja par antikonstitucionāliem, taču premjerministre Beāta Šidlo atteicās šo spriedumu oficiāli izsludināt, jo tas tika pieņemts, trūkstot grozījumos paredzētajam kvorumam.

Jaunais PiS piedāvātais likumprojekts paredz, ka tribunāla spriedumu pieņemšanai atkal būs pietiekami ar vienkāršo vairākumu, klātesot vismaz 11 tiesnešiem, bet īpaši svarīgos jautājumos lēmumu tomēr nāksies pieņemt ar divu trešdaļu vairākumu.

Taču opozīcijā esošās centriski labējās Pilsoniskās platformas (PO) frakcijas vadītājs Slavomirs Neimans jau paziņojis, ka šī likumprojekta apstiprināšanas gadījumā, partija atkal tos apstrīdēs Konstitucionālajā tribunālā.

Kā ziņots, trešdien EK nāca klajā ar oficiālu "viedokli" par likuma varas stāvokli Polijā.

Šī ir pirmā reize, kad iedarbināta tā dēvētā likuma varas aizsardzības procedūra, komisijai vēršoties pret kādu no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kas teorētiski varētu noslēgties ar Varšavas balsstiesību apturēšanu Eiropadomē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits