Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Putnu gripa konstatēta arī Ungārijā

Ungārijā, Komaromas-Esztergomas reģionā, mājputnu novietnē, kurā tika turēti vairāk nekā 50 tūkstoši tītaru, konstatēta augsti patogēnā (H5N8 apakštipa) putnu gripa, portālu Diena.lv informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji. Tādējādi līdz ar Poliju un Slovākiju, Ungārija ir trešā Eiropas Savienības dalībvalsts, kurā janvārī konstatēta bīstamā slimība.

Ungārijas veterinārais dienests putnu gripas skartajā reģionā ir noteicis karantīnu, un slimības skartajā novietnē mājputni tiek nogalināti un iznīcināti.

PVD jau ziņoja, ka putnu gripa konstatēta arī Slovākijā un Polijā, kura pirmdien ziņo nu jau par ceturto slimības skarto reģionu, kas atrodas Vācijas pierobežā. 

Neraugoties uz putnu gripas uzliesmojumiem pēdējo nedēļu laikā Polijā, Slovākijā un Ungārijā, kā arī, salīdzinot ar situāciju 2017. gadā, kad profilakses nolūkos arī Latvijā tika noteikti ierobežojumi mājputnu turēšanai zem klajas debess, putnu gripas aktivitāte pēdējos gados Eiropā vērtējama kā zema.

Tomēr, lai izvērtētu riskus un lemtu par turpmāko rīcību, PVD ir sazinājies ar Latvijas ornitologiem, kuri pagaidām putnu gripas ienešanas draudus ar gājputniem nesaskata, papildus norādot, ka daļa gājputnu silto laikapstākļu dēļ neesot nemaz aizlidojuši un barojas vietējās ūdenstilpēs. 

PVD turpina sekot līdzi putnu gripas uzliesmojumu izplatībai citās Eiropas valstīs. Ja putnu gripas draudi pieaugs, tad PVD, Zemkopības ministrijas eksperti un mājputnu nozares pārstāvji lems par nepieciešamību noteikt ierobežojumus mājputnu novietnēm.

Latvijā augsti patogēnā putnu gripa nekad nav reģistrēta.

Lai pasargātu mājputnus no iespējamas saslimšanas ar putnu gripu, PVD atkārtoti aicina mājputnu īpašniekus ievērot biodrošības pasākumus:

  • dzīvnieku īpašnieks par visiem gadījumiem, kad ir aizdomas par mājputnu saslimšanu (piemēram, samazinās barības un ūdens patēriņš, tiek novērota mājputnu masveidīga bojāeja, novēro akūtu asiņainu diareju, smakšanu, putniem parādās respiratoras (elpošanas ceļu) infekcijas slimības pazīmes), nekavējoties ziņo praktizējošam veterinārārstam vai dienesta teritoriālajai struktūrvienībai;
  • dzīvnieku īpašnieks nodrošina, lai nepiederošas personas nepiekļūst mājputnu turēšanas vietām;
  • dzīvnieku īpašnieks mājputnu barošanu un dzirdināšanu organizē mītnē vai norobežotā teritorijā, novēršot savvaļas putnu piekļūšanu;
  • dzīvnieku īpašnieks nodrošina, lai mājputnu barībai un pakaišiem nevarētu piekļūt savvaļas putni.

PVD aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem un ziņot par putnu gripas gadījumiem, jo īpaši, ja vienkopus atrasti vairāki nobeigušies savvaļas putni. PVD par to var informēt sazinoties ar PVD teritoriālo struktūrvienību vai zvanot uz PVD uzticības tālruni – automātisko atbildētāju.

Putnu gripa ir akūta, ļoti bīstama putnu infekcijas slimība, kas raksturojas ar pēkšņu un strauju slimības norisi, putnu nespēku, depresiju un atteikšanos no barības, izspūrušām spalvām, drudzi, izmainītu gaitu, zilganu ādas krāsu un masveida putnu nobeigšanos.

Vīrusa izplatītāji ir savvaļas putni, sevišķi ūdensputni, kuriem slimība var noritēt bez raksturīgajām slimības pazīmēm.

Mājputni var saslimt, nonākot tiešā kontaktā ar inficētajiem putniem vai uzņemot slimības ierosinātāju ar inficētu barību vai ūdeni.

PVD atgādina, ka minētais augsti patogēnās putnu gripas apakštips H5N8 bija plaši izplatīts Eiropas valstīs 2016. - 2017. gadā mājputnu un savvaļas putnu populācijās, taču neviens cilvēka saslimšanas gadījums ar putnu gripas H5N8 apakštipu netika reģistrēts. Pasaules Veselības organizācija norāda, ka cilvēku inficēšanās iespēja ar H5N8 vīrusu ir zema.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits