Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Rietumvācijas ekskanclers cenšas attaisnot Tjaņaņmeņas slaktiņu

Bijušais Rietumvācijas kanclers Helmūts Šmits intervijā laikrakstam Die Zeit centies attaisnot 1989.gadā notikušo Tjaņaņmeņas slaktiņu, norādot, ka upuru skaits ir "stipri pārspīlēts", bet ķīniešu armija sevi bijusi spiesta aizsargāt, ceturtdien vēsta tīmekļa medijs The Local.

Pirms slaktiņa ķīniešu karavīri apmētāti ar akmeņiem un "Molotova kokteiļiem", skaidroja ekskanclers. Viņš arī norādīja, ka Sarkanā Krusta liecības par 2600 nogalinātajiem nesakrīt ar tobrīd Ķīnas galvaspilsētā rezidējošo ārvalstu vēstnieku datiem.

Izvērtējot nekārtības un tām sekojušo slaktiņu, jāņem vērā ar citi vainu mīkstinoši apstākļi, norādīja sociāldemokrāts Šmits, kurš Rietumvācijas kanclera amatu ieņēma no 1974. līdz 1982.gadam.

Vizītē Ķīnā bija ieradies PSRS līderis Mihails Gorbačovs, bet viņa Ķīnas kolēģim Denam Sjaopinam bijis jāpiedzīvo kauns, jo Gorbačovs nekārtību dēļ bijis spiests Tautas sapulču namā ieiet pa aizmugures durvīm.

Tā kā valdības rīcībā nav bijis policijas, varasiestādes bijušas spiestas iesaistīt armiju, skaidroja Šmits. "Bet karavīri tikko bija iemācījušies šaut," norādīja ekskanclers. Šmits arī cildināja Denu kā visveiksmīgāko komunistu līderi pasaules vēsturē, kurš turklāt vadījis Ķīnu ilgstošas pārticības virzienā.

Ekskanclers noradīja pieņēmumus, ka Ķīna būtu "upurējusi" cilvēktiesības materiālās labklājības labā, norādot, ka Ķīnas vēsturē personīgās brīvības tradīcija nekad nav pastāvējusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits