Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Romas pāvests "ar lielu kaunu" atzīst kristietības vārdā izmantoto vardarbību

Romas pāvests Benedikts XVI, vadot pasaules starpreliģiju pārstāvju tikšanos, ceturtdien "ar lielu kaunu" atzina, ka kristietība savā ilgajā vēsturē ir izmantojusi spēku, tomēr uzsvēra, ka mūsdienu pasaulē vardarbībai Dieva vārdā nav vietas.

Pāvests, uzrunājot apmēram 300 dažādu reliģiju līderus no visas pasaules svētā Franciska dzimtās pilsētas Asīzes bazilikā, atzina, ka "es kā kristietis šobrīd vēlos teikt: jā, tā ir taisnība, vēstures gaitā kristīgās ticības vārdā ir izmantots spēks".

"Mēs to atzīstam ar lielu kaunu. Bet tas ir pilnībā skaidrs, ka tā bija kristīgās ticības ļaunprātīga izmantošana, kas ir pretstatā tās patiesajai dabai," teica Romas katoļu baznīcas galva.

Šī bija viena no retajām reizēm, kad pāvests atvainojās par tādiem vēstures notikumiem kā krusta kari vai spēka izmantošanu, lai izplatītu ticību jaunatklātajā Amerikā. Benedikta XVI priekštecis Jānis Pāvils II par kristietības pagātnes kļūdām atvainojās 2000.gadā.

Benedikts, kas savā uzrunā arī nosodīja terorismu, atzina, ka vēstures ir pierādījusi, ka Dieva noliegšana "rada tāda līmeņa vardarbību, kas nezina robežas", norādot, ka koncentrācijas nometnes Otrā pasaules kara laikā "skaidri parādīja Dieva neesamības sekas".

Tikšanās Asīzē tika rīkota par godu 25.gadadienai kopš Jānis Pāvils II saaicināja kopā visu reliģiju pārstāvjus, tomēr šoreiz tajā nebija kopīgās delegātu lūgšanas.

1986.gadā Jānis Pāvils II saaicināja citu reliģiju pārstāvjus, lai kopīgi lūgtu par mieru pasaulē, bet Benedikts XVI, kas ir daudz konservatīvāk noskaņots pret Romas katoļu baznīcas attiecībām ar citām reliģijām nekā bija viņa priekštecis, citu reliģiju pārstāvjus aicināja uz "patiesības un miera svētceļojumu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits