Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Spānija cīnās ar krīzi

Spānijas celtniecības uzņēmumi mēģina pievilināt atturīgos pircējus ar dažādām dāvanām (kredītu brīvdienām, automašīnām un skaidru naudu), lai mazinātu pesimismu, kas skāris krīzē ieslīgušo nekustamā īpašuma nozari. Dažas firmas arīdzan pievērsušās mājokļu īres tirgum. Neseno nekustamā īpašuma gadatirgu Madridē apmeklēja par trešdaļu mazāk celtniecības uzņēmumu, salīdzinot ar pagājušo gadu, jo daudzas firmas kļuvušas par mājokļu krīzes upuriem.

Jauno ēku modeļus aplūkoja daudz mazāk pircēju, tāpēc pie tirdzniecības pārstāvju stendiem nekādas rindas nebija redzamas. "Kopš vasaras beigām tirgus ir ļoti, ļoti kluss. Mēs redzējām kritumu par 70—80%," stāsta Havjers Roka de Togoress no nekustamā īpašuma firmas Zapata, kas tirgo mājokļus Madrides dienvidu nomalē.

Ekonomikas motors


Spānijā jau uzbūvēto mājokļu cenas kritušās vairāk nekā par 4% kopš 2007.gada vidus, kad tirgus bija sasniedzis augstāko punktu. Starptautiskais Valūtas fonds uzskata, ka tirgus joprojām ir pārvērtēts par 20%. Lai tiktu pie naudas, vairākas firmas mēģina izīrēt mājokļus.

Tirgotāji vēsta, ka ASV un Ziemeļeiropas investori uzpērk Spānijas piekrastes nekustamos īpašumus par 20—25% zem sākotnēji prasītās cenas. Jauno dzīvokļu cenas arī Madridē kritušās vidēji par 15—20%, lai gan oficiālā statistika vēl neuzrāda šo tendenci. Investori ar laiku varētu gūt peļņu, jo vērojama mājokļu īres tirgus attīstība. Spānijā pēdējo desmit gadu laikā uzbūvēti vairāk nekā pieci miljoni mājokļu, palielinot kopējo skaitu līdz 24 miljoniem. Celtniecības uzplaukumu veicināja Spānijas ekonomikas izaugsme, kas bija vidēji 3,8% gadā, zemās procentu likmes un imigrantu pieplūdums pilsētās, kā arī ārzemnieku pieplūdums Spānijas piekrastes rajonos. Celtniecība bija dzinējs, kas virzīja uz priekšu Spānijas ekonomiku. Šī nozare veidoja gandrīz 20% no iekšzemes kopprodukta. Taču globālā kredītu krīze varētu apturēt naudas plūsmu, no kuras barojās Spānijas mājokļu tirgus.

H.R.de Togoress vēsta, ka Zapata nesen samazināja mazāko mājokļu cenas par 40%. Māju ar vienu guļamistabu tagad var iegādāties par 145 000 eiro (102 000 latu). Zapata reklāmas plakātos, kas izlīmēti Madrides metro, attēlots burvju mākslinieks, kurš zāģē uz pusēm cilvēku. Reklāmas sauklis vēsta: "Sliktos laikos jāsaglabā savaldība."

Izvēlīgie pircēji


Spānijas mājokļu tirgus krīze ir viena no lielākajām Eiropā. Līdzīgas problēmas skārušas arī Īriju, kur mājokļu cenas gada laikā kritušās par 8,8%, un Lielbritāniju, kur martā tika fiksēts kritums par 2,5%. Spānijas nekustamā īpašuma firmas mēģina savaldzināt pircējus ar izdevīgiem piedāvājumiem. Piemēram, TM Grupo no Alikantes piedāvā pircēja vietā samaksāt kredītu par pirmo gadu. TM Grupo tirgo dzīvokļus jūras piekrastē, bet pārdošanas apjoms pusgada laikā krities par vairāk nekā trešdaļu. Nekustamo īpašumu attīstīšanas uzņēmums Afirma pircējiem piedāvā atmaksāt 20% no iemaksas. Ja mājoklis pēc pieciem gadiem maksās mazāk par tagadējo tirgus vēsrtību, Afirma sola atmaksāt starpību. "Tagad pircēji ir daudz nopietnāki, vairāk interesējas par piedāvājuma detaļām. Viņiem nepieciešamas ilgāks laiks, lai izlemtu," stāsta Afirma tirdzniecības direktors Inigo de Karloss. "Agrāk viņi bija gatavi pirkt visu, jo pircēji nemaz neplānoja paturēt dzīvokli, bet gan pārdot to pēc gada." Tagad spekulanti ir pametuši tirgu, un Afirma pārdošanas apjoms pusgada laikā krities par 40%.

Spānijas mājokļu tirgus krīze sākās 2007.gada vidū piekrastes rajonos, kur piedāvājums krietni pārsniedza pieprasījumu. Tagad krīze izplatījusies arī uz citiem reģioniem. Bankas ierobežo kredītu izsniegšanu, attīstītāju ienākumi samazinās, tāpēc firmas samazina cenas, lai gan ne visas to izreklamē kā Zapata. Taču mājokļu cenas joprojām ir pārāk augstas, lai būtu pa kabatai visiem Spānijas iedzīvotājiem. 100 kvadrātmetru dzīvoklis pilsētā maksā aptuveni 300 000 eiro (211 000 latu), bet vidējā alga ir tikai nedaudz vairāk par 2000 eiro (1400 latu) mēnesī. Daudzi spāņi, it sevišķi jaunieši, ir izspiesti no mājokļu tirgus. 29 gadus vecais Abrahams Moreno kopā ar draudzeni meklē dzīvokli Madridē, bet pārdevēji nepiedāvā īpaši lielu atlaidi no cenas, kas pēdējo 10 gadu laikā ir trīskāršojusies. "Viņi piedāvā 1000 vai 2000 eiro atlaidi, bet cena tik un tā ir ļoti augsta," stāsta A.Moreno, kurš nodarbojas ar logu montāžas darbiem.

Attīstās īres tirgus


32 gadus vecais autobusa šoferis Huans Karloss Alkaide kopā ar sievu gribēja nopirkt jaunu, 350 000 eiro (246 000 latu) vērtu māju, bet viņu līdzšinējais dzīvoklis, kas jau gadu izlikts pārdošanai, nav piesaistījis pircēju interesi. Citi mēģina izmantot mājokļu īres tirgus attīstību, jo šajā nozarē līdz šim bijis ierobežots piedāvājums. Spānijā tikai ap 11% mājokļu tiek izīrēti, salīdzinot ar 30% vidēji Eiropā. Lai apmierinātu pieprasījumu, tirgū parādījušās jaunas īres mājas. To veicina valdības centieni atbalstīt jauniešus, kas mēģina tikt pie sava mājokļa. Nekustamā īpašuma aģenti vēsta, ka pieprasījums pēc mājokļu īres strauji palielinās, kamēr pārdošanas tirgū iestājusies krīze.

Marija un Markuss ir jauns precēts pāris no Madrides. Viņi iegādājās jaunu māju, bet saprata, kas nevarēs pārdot veco. Banka, kas izsniedza kredītu, atļāva izīrēt jauno īpašumu, lai nebūtu jāriskē ar zaudējumiem, ko radītu mājas pārdošana tirgus lejupslīdes apstākļos. "Sākumā banka bija atturīga, bet tagad ir nobijušies," stāsta Marija. Saskaņā ar oficiālo statistiku pēdējā ceturksnī bija vērojams mājokļu īres tirgus kāpums par 8%. Madrides firma Avantis piedāvā pāris gadus īrēt māju, bet pēc tam nopirkt to par sākotnējo cenu, no kuras tiks atņemta par mājokļa īri samaksātā summa. "Mēs piemērojamies ekonomikas stāvoklim. Šāds piedāvājums atrisina vienu no problēmām, kas attur pircējus. Tas mazina sajūtu, ka mājokļa īre nozīmē naudas izsviešanu vējā," stāsta Avantis pārstāve.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits