Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Spānija NATO patrulēšanas misiju no Emari veiks ar iznīcinātājiem F-18

Spānija, kas nākamnedēļ no Vācijas kontingenta pārņems NATO patrulēšanas misiju Baltijas valstu gaisa telpā no Emari bāzes Igaunijā, misijā izmantos iznīcinātājus F-18, informēja Igaunijas Aizsardzības ministrijā.

Šī būs pirmā reize, kad Emari tiks izvietoti F-18 iznīcinātāji.

Plānots, ka oficiālā kontingenta maiņas ceremonija Emari gaisa spēku bāzē notiks trešdien.

Līdz šim sabiedroto spēki patrulēšanas misijai no Emari gaisa spēku bāzes ir izmantojuši iznīcinātājus F-16 vai Eurofighter.

Sākotnēji iznīcinātāji F/A-18 Hornet tika veidoti ASV Jūras spēkiem un Jūras kājnieku korpusam. Tie spēj pildīt gan iznīcinātāja, gan uzbrukuma lidmašīnas funkcijas, piezemēties uz bāzes kuģa, un tie ir daudzfunkcionāli kaujas iznīcinātāji. Pašlaik tos izmanto ne tikai ASV, bet arī Austrālijas, Kanādas, Somijas, Spānijas un Šveices bruņotajos spēkos.

Nīderlandes kontingents ar iznīcinātājiem F-16 Fighting Falcon veic misiju no Zokņu aviobāzes Lietuvā. Maijā Nīderlande šo uzdevumu nodos Polijas kontingentam, kas misiju veiks ar iznīcinātājiem F-16.

NATO dalībvalstis Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpas patrulēšanu rotācijas kārtībā veic kopš 2004.gada marta, kad Baltijas valstis tika uzņemtas aliansē. Pieaugot Krievijas militārajai aktivitātei reģionā, Baltijas valstis ir izteikušas vēlmi, lai NATO kontingenta iznīcinātājiem to teritorijās būtu tiesības krīzes gadījumā veikt kaujas uzdevumus.

Kopš 2004.gada patrulēšana tiek veikta no Zokņu aviobāzes Lietuvā, bet kopš 2014.gada atbalsta misija tiek veikta arī no Emari bāzes Igaunijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits