Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Starptautiskie aizdevēji sāk vērtēt Grieķijas padarīto

Ar protestiem un sadursmēm starp kreisajiem ekstrēmistiem un policiju Grieķijas galvaspilsētā Atēnās trešdien sagaidīta Eiropas Komisijas (EK) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pārstāvji, kas aptuveni nedēļu vētīs, kā milzīgās parādu nastas nospiestajai valstij veicas ar finanšu problēmu risināšanu.

EK un SVF paziņojusi, ka pārskata misijas laikā galvenā uzmanība tiks pievērsta 2011.-2015. gada fiskālajam plānam un plāna izpildei, kas paredz, ka līdz 2015. gadam Grieķija ar privatizācijas palīdzību budžetā ieplūdina 50 miljardus eiro (35 miljardi latu), vēsta Reuters. Vizītes laikā tiks izvērtēts, vai Grieķijas valsts parāds ir apkalpojams un vai Atēnas ir panākušas pietiekamu fiskālo reformu progresu, lai saņemtu 12 miljardus eiro (8,4 miljardi latu), kas ir kārtējā daļa no pirms gada piešķirtā 110 miljardus eiro (77 miljardi latu) vērtā starptautiskā aizdevuma.

Neskatoties uz nepatīkamajiem taupības pasākumiem, kas paredzēja arī pensiju samazināšanu un algu cirpšanu publiskajā sektorā, kā arī nodokļu palielināšanu, Grieķijas parāda apjoms joprojām ir satraucoši liels, tāpēc pēdējā laikā aizvien biežāk dzirdamas runas, ka Atēnām būs nepieciešams piešķirt papildu finanšu palīdzību. Grieķija jau ir lūgusi mīkstināt līdzšinējā aizdevuma nosacījumus.

Grieķijas laikraksti jau vēsta, ka EK un SVF izstrādājot plānu par papildu 60 miljardu eiro (42 miljardi latu) piešķiršanu Grieķijai un par to varētu lemt jau pirmdien, kad notiks Eiropas Savienības (ES) finanšu ministru sanāksme.

ES amatpersonas noliegušas šādas spekulācijas. Vācijas finanšu ministrs Jorgs Asmusens noraidīja iespējamību, ka Grieķijas sakarā varētu tikt pieņemts kāds lēmums, pirms EK un SVF eksperti būs nākuši klajā ar slēdzienu par aizdevuma nosacījumu pildīšanu. Tikai pēc tam varēšot lemt, vai mīkstināt aizdevuma nosacījumus vai sniegt papildu finanšu palīdzību, lai izvairītos no Grieķijas parāda restrukturizācijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits