Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Stoltenbergs: Eiropa nevar paļauties uz Francijas kodolarsenālu

Kodoldrošību, kuru Eiropai sniedz ASV, nevar aizstāt ar Francijas kodolieročiem, atzinis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Francijas prezidenta Emanuela Makrona pagājušā mēneša izteikumi par NATO "smadzeņu nāvi" izsaukuši alianses iekšienē asas debates.

Nesenie notikumi Sīrijā likuši Makronam apšaubīt paļāvību uz ASV, ka tā sniegs nepieciešamo atbalstu uzbrukuma gadījumā Eiropai, un tāpēc Elizejas pils saimnieks uzstāj, ka Eiropai pašai jāpalielina savas aizsardzības spējas.

"Francija zina, kā sevi aizsargāt. Pēc breksita tā paliks par vienīgo kodollielvaru Eiropas Savienībā," novembra sākumā publicētajā intervijā žurnālam Economist uzsvēra Makrons.

Taču Stoltenbergs norādījis, ka Francijas kodolieroči nesniedz NATO ticamu alternatīvu.

"ASV ieroči ir labi izveidotas NATO atturēšanas sistēmas sastāvdaļa, to mēs nedrīkstam aizmirt," sarunā ar aģentūru DPA uzsvēris NATO ģenerālsekretārs. "Mums ir pārbaudītas un izmēģinātas procedūras."

Francija nav nodevusi savus kodolieročus NATO rīcībā un ir vienīgā alianses dalībvalsts, kas nedarbojas tās kodolplānošanas grupā.

"Francija ir izlēmusi tajā nepiedalīties, un es šo lēmumu respektēju, tas ir Francijas lēmums, Taču Francija nav NATO atturēšanas sistēmas loceklis," norādījis Stoltenbergs.

Viņš gan piebildis, ka debates, kuras izraisījuši Makrona izteikumi, nav vājinājušas aliansi, norādot, ka samitā, kas decembrī notika Londonā, pieņemti vairāki lēmumu par NATO pielāgošanos šodienas draudiem.

Top komentāri

nevajag cepties
n
Latvijai ir kas briesmīgāks par kodolieročiem - simts gudrās galvas ! ........ Kurš gribēs iekarot valsti, kura lielā daudzumā iznīcina SAVUS iedzīvotājus !!!
Frenko
F
Lai Francija stajas Krievijas savieniba, lidziga mentalitate cilvekiem un loti radikala kreisa- komunistiska domasana un uzvediba....
ha, ha
h
Lai cik tas nebūtu skumji, Eiropa var paļauties tikai uz Ameriku, it īpaši tajos laika posmos, kad tur pie varas ir republikāņi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits