Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Tikai septītā daļa katalāņu uzskata, ka konflikts ar Madridi beigsies ar neatkarību

Katalonijā tikai katrs septītais iedzīvotājs uzskata, ka pašreizējais konflikts starp šo reģionu un Spānijas centrālo valdību beigsies ar Katalonijas neatkarību, liecina pirmdien publicēti aptaujas rezultāti.

Vairāk nekā divas trešdaļas aptaujāto uzskata, ka šis process ir kaitējis reģiona ekonomikai.

Sociālo pētījumu firmas GAD3 veiktās aptaujas pirmajā daļā tika prognozēts, ka Katalonijas neatkarību atbalstošās partijas uzvarēs reģionālajās vēlēšanās, bet tās varētu neiegūt parlamentāro vairākumu, kas vajadzīgs reģiona atdalīšanās turpināšanai.

Aptaujas otrajā daļā 15% aptaujāto uzskatīja, ka šis process beigsies ar neatkarīgas Katalonijas izveidošanos.

Aptauja tika veikta no 30.oktobra līdz 3.novembrim, intervējot 1233 cilvēkus, un tās rezultātus pirmdien publicēja Katalonijas laikraksts La Vanguardia.

Tikai nedaudz vairāk par piektdaļu aptaujāto uzskatīja, ka krīze novedīs pie sarunām starp reģiona varas iestādēm un Madridi.

Katalonijas neatkarības centieni ir ievilkuši Spāniju dziļākajā politiskajā krīzē kopš demokrātijas atjaunošanas 20.gadsimta septiņdesmitajos gados un sašķēluši valsti, uzkurinot pretspānisku noskaņojumu Katalonijā un nacionālisma tendences citur.

Šī nedrošība ir pamudinājusi vairāk nekā 2000 firmas pārcelt savus juridiskos galvenos birojus no Katalonijas uz citiem Spānijas reģioniem pēc Katalonijas neatkarības referenduma 1.oktobrī. Spānijas Banka ir paziņojusi, ka konflikta turpināšanās var novest pie lēnākiem ekonomikas izaugsmes un darbavietu radīšanas tempiem.

67% aptaujāto uzskatīja, ka šis process ir kaitējis ekonomikai. Gandrīz 40% respondentu sacīja, ka firmu aiziešana no Katalonijas īstermiņā negatīvi ietekmēs reģiona ekonomikas izaugsmi.

Top komentāri

precīzējums
p
"pirmdien publicēja Katalonijas laikraksts La Vanguardia". Šis laikraksts tiešām tiek izdots Katalonijā, bet sākotnēji to izdeva tikai spāņu valodā un tas bija paredzēts izplatīšanai Spānijā. To izdod kopš 1881.gada un tikai 2011.gadā (130 gadus vēlāk) to sāka izdot arī kataloniski. Ja "Pravdas" redakcija tiktu pārcelta uz Rīgu, vai tamdēļ "Pravda" būtu kļuvusi par latviešu laikrakstu?
Kas
K
veica to aptauju? spa''n? Vai ES "neatkarīgie" gglobālisti un antinacionālisti? Tādas aptaujas ir kaķim zem astes. Kas maksā, tas pasuta mūziku...
hi-hi
h
"Šī nedrošība ir pamudinājusi vairāk nekā 2000 firmas pārcelt savus juridiskos galvenos birojus". Tam taču nav nekādas nozīmes. Katrs uzņēmums, kuram ir filiāles gan Katalonijā, gan Spānijā, pēc Katalonijas Republikas izveidošanas sadalīsies divos uzņēmumos, katrs savā valstī. Viens maksās nodokļus vienai valstij, otrais - otrajai. Peļņu gūs īpašnieki neatkarīgi no tā, kurā valstī ir uzņēmums. Ja Katalonijas uzņēmuma īpašnieks ir spānis, peļņu gūs spānis. Ja Spānijas uzņēmuma īpašnieks ir katalonis, peļņu gūs katalonis. Lai kur pašlaik atrastos galvenais birojs, tam nebūs it nekādas nozīmes. Un ja Katalonijas Republikas biznesa vide būs labāka nekā Spānijā, Spānijas uzņēmumi sāks pārcelties uz Kataloniju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits