Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva
Amnesty International pētnieks Endrjū Gārdners (attēlā) uzskata - faktiski šis ir signāls, ka cilvēktiesību aizstāvēšana Turcijā nu ir pielīdzināma noziegumam

Turcijā starp aizturētajiem aktīvistiem arī Amnesty International Turcijas nodaļas direktors

Starp tiem sešiem cilvēktiesību aktīvistiem, kuri ar tiesas spriedumu paturēti ieslodzījumā par "palīdzības sniegšanu teroristiskam grupējumam", ir arī cilvēktiesību aizstāvju organizācijas Amnesty International Turcijas nodaļas direktors Idils Esers, vēsta The Guardian. Esers kopā ar vēl septiņiem aktīvistiem tika aizturēts 5. jūlijā, kad piedalījās digitālās drošības un informācijas menedžmenta seminārā. Tāpat tika aizturēti divi ārzemnieki - Zviedrijas un Vācijas pilsonis. Četras personas vēlāk atbrīvotas, bet seši cilvēki, tostarp Esers, paturēti ieslodzījumā.

"Turcijas prokuroriem ir bijušas 12 dienas laika, lai noskaidrotu acīmredzamo, proti, ka šie 10 aktīvisti ir nevainīgi. Lēmums turpināt [izmeklēšanas procesu - red.] pierāda, ka patiesība un taisnīgums Turcijā nu kļuvuši par nesaistītiem jēdzieniem," izteicās Amnesty International ģenerālsekretārs Salils Šetijs, kurš uzskata, ka "šī izmeklēšana nav leģitīma, bet gan politiski motivētas raganu medības, kas iezīmē biedējošu nākotni cilvēktiesību jautājumā Turcijā." 

Prokuratūrā uzskata, ka aizturētie pastrādājuši noziegumu teroristiska grupējuma vārdā, pašiem neesot šī grupējuma biedru rindās.

Lēmums sešas personas paturēt ieslodzījumā izskanēja dienu pēc tam, kad aizturētajiem pirmo reizi bija iespēja uzstāties prokuratūras priekšā. Nevienam pagaidām oficiāli apsūdzības nav izvirzītas.

Endrjū Gārdners, kas ir Amnesty International Turcijas nodaļas pētnieks, ziņu aģentūrai AFP paudis viedokli, ka šis gadījums vairs nav tikai jautājums par sešu konkrēto cilvēku tiesībām, bet par cilvēktiesību stāvokli Turcijā kopumā. "Tas, ko šodien sapratām - cilvēktiesību aizstāvēšana nu Turcijā ir kļuvusi par noziegumu." 

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans apgalvojis, ka minētās personas aizturētas pēc tam, kad saņemta informācija par šo personu it kā pretvalstisku darbību, un pielīdzināja viņus pērn vasarā notikušā neveiksmīgā militārā apvērsuma dalībniekiem. Gārdners šādu skaidrojumu noraidījis un uzsvēris, ka minētais seminārs bija nekas vairāk kā parasts, ikdienišķs cilvēktiesību seminārs, kādi notiek arī citviet Turcijā un pasaulē.

Jāatgādina, ka pēc apvērsuma izgāšanās Erdogans Turcijā nostiprina savu varu, veicot pamatīgu "tīrīšanu" - kopš apvērsuma saistībā ar notikušo cietumos iespundēti vairāk nekā 50 tūkstoši cilvēku, bet vēl 100 tūkstoši - gan tiesneši, gan skolotāji, gan policisti un valsts ierēdņi - atlaisti no darba.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits