Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Par vienu ieguvumu no Ukrainas eiropeiskā attīstības ceļa izvēles tās iedzīvotājiem pirms mēneša kļuva bezvīzu režīma ar Eiropas Savienības valstīm stāšanās spēkā. Attēlā: Ukrainas prezidents Petro Porošenko uz robežas ar Slovākiju

Ukraina samitā sola ES paātrināt reformas

Šonedēļ Kijevā notiekošais Ukrainas un Eiropas Savienības samits iezīmē simbolisku viena starpposma noslēgumu valsts eirointegrācijas ceļā, kas sākās ar promaskaviskajam attīstības variantam priekšroku devušā prezidenta Viktora Janukoviča patriekšanu 2014. gada februārī. Otrdien 28 Eiropas Savienības valstis oficiāli apstiprināja ES un Ukrainas asociācijas līguma ratifikāciju, kas nozīmē tā stāšanos spēkā 1. septembrī. Simboliski, ka tas notika vien dažas stundas pirms Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova un ES ārpolitikas pārstāves Federikas Mogerīni tikšanās.

Lai gan formāli tiek uzskatīts, ka asociācijas līgums parasti ir solis ceļā uz valsts iestāšanos ES, eksperti un politiķi norāda, ka Ukrainai tas nav tuvākās nākotnes jautājums. Valstij tiek pārmesta reformu novilcināšana, joprojām turpinās karadarbība Austrumukrainā teritorijās, ko kontrolē Krievijas atbalstītie separātisti. 

Tomēr Ukrainas iedzīvotāji taustāmu labumu no ciešākām saiknēm ar ES jau ieguvuši. Ne tikai atvērtākas tirdzniecības un dažādu atbalsta programmu dēļ, bet arī bezvīzu režīma dēļ.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko, kurš trešdien un ceturtdien Kijevā uzņem Eiropadomes prezidentu Donaldu Tusku un Eiropas Komisijas prezidentu Žanu Klodu Junkeru, saka, ka Ukrainas nākotne ir saistīta ar Rietumiem, nevis kādreizējo padomju laika noteicēju Krieviju, raksta Euractiv.com. Viņš vēlas nākotnē panākt valsts pievienošanos ES un NATO līdzīgi citām Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm, kas kādreiz atradušās PSRS sastāvā vai bijušas tās satelīti.

Šī Ukrainas līderu skaidri deklarētā izvēle jau sākotnēji izraisījusi Kremļa dusmas un pārmetumus par Rietumu iejaukšanos Maskavas tradicionālajā ietekmes sfērā. Par apdraudējumu savai drošībai Maskava nodēvējusi arī Ukrainas vēlmi ciešāk integrēties NATO. Šo pirmdien Porošenko uzņēma Kijevā arī NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, paziņojot, ka Ukraina aktīvi strādās pie rīcības plāna dalības NATO sasniegšanai nākotnē. Demokrātisko iniciatīvu fonda rīkotā aptauja liecina, ka 69% Ukrainas iedzīvotāju tagad vēlas pievienošanos NATO, salīdzinot ar 28% 2012. gadā, kad Ukrainas prezidents bija Janukovičs.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 13.jūlija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits