Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Vācijā diskutē par ieroču glabāšanas noteikumiem

Pēc slaktiņiem aicina ierobežot ieroču glabāšanu mājās.

Pēdējā mēneša laikā notikušie slaktiņi Vācijā saasinājuši diskusiju par ieroču pieejamību un slepkavniecisko datorspēļu ietekmi uz pusaudžiem. Politiķi un visa sabiedrība meklē risinājumus šai problēmai — aizliegt privātpersonām mājās turēt ieročus, aizliegt brutālās datorspēles vai labāk apsargāt skolas, bērnudārzus un tiesu namus?

Lieldienu brīvdienās Vācijas sabiedrību satricināja ziņas par jaunu slaktiņu. 18 gadus vecs puisis atrada mājās nošautu savu ģimeni — vecākus un abas māsas. Tagad jaunietis un viņa labākais draugs ir galvenie aizdomās turamie. Policija pārbauda, vai ģimene nogalināta ar kādu no ieročiem, kas pagājušogad nozagti no vietējā šaušanas kluba. Aizdomās turētais jaunietis bija kluba biedrs.

Datorspēļu vaina?

Slaktiņu virkne sākās pirms sešām nedēļām Albertvilles reālskolā Vinendenē, kur bijušais skolas audzēknis 17 gadu vecais Tims nogalināja deviņus skolēnus. Pēc tam viņš metās bēgt, pa ceļam nogalinot vēl sešus cilvēkus. Ieroci, ko Tims bija paņēmis no tēva neaizslēgtā ieroču skapja, viņš galu galā pavērsa arī pret sevi, izdarot pašnāvību. Pusaudža raksturojums kriminologiem nesagādā pārsteigumus — kluss puisis, skolā bieži vienaudžu apsmiets, mīlējis šausmu filmas un datorspēli Counter Strike.

Vai pie visa vainīgas vardarbīgās spēles? Arī iepriekšējos pusaudžu uzbrukumos skolasbiedriem 2002.gadā Erfurtē un 2006.gadā Emsdetenē vaininieki bija aizrāvušies ar ieročiem un Counter Strike. "Tas, ka septiņpadsmit gadīgais puisis, bēgot no policijas, nošāva vēl sešus cilvēkus, ir uzvedība, ko jaunieši iemācās, spēlējot tādas spēles kā Counter Strike vai Crysis," intervijā laikrakstam Sueddeutsche Zeitung norāda kriminoloģijas profesors Hanss Dīters Švinds. Viena no lielākajām Vācijas universālveikalu ķēdēm Galeria Kaufhof izņēmusi no apgrozības visas vardarbīgās datorspēles, kas paredzētas pircējiem no 18 gadu vecuma. Skeptiķi norāda, ka spēle Counter Strike pieejama jau no 16 gadu vecuma.

Jāpastiprina kontrole

"Tēze par virtuālu šaušanu, kas noved pie reālas nogalināšanas, ir muļķības," laikrakstam Handelsblatt apgalvo Ķelnes Universitātes profesors Jirgens Frics. Esot jādomā nevis par datorspēļu aizliegšanu, bet gan par ieroču pieejamību. Eksperti informē, ka Vācijā patlaban apritē ir 10 miljoni legālu ieroču un vismaz 20 miljoni nelegālu.

Parlamenta deputāts Hermans Šērs uzskata, ka privātpersonām jāaizliedz mājās turēt šaujamieročus. "Tas ir vienīgais efektīvais veids, kā novērst šādus gadījumus." Vācijas iekšlietu ministrs Volfgangs Šoible vēl pirms mēneša pauda viedokli, ka runa nav par ieročiem un to pieejamību, bet gan par to, "kas notiek ar mūsu sabiedrību". Jaunākie gadījumi mainījuši ministra domas, un tagad

V.Šoible piedāvā aizsargāt ieroču glabātavas ar biometriskiem datiem. Tas nozīmē, ka tikai īpašnieks varētu piekļūt ieročiem. Zaļās partijas pārstāvji uzskata, ka ar to vien ir par maz. Cilvēkiem, kas brīvajā laikā nodarbojas ar šaušanas sportu, jāaizliedz nest ieroci mājās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits