Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Vācija oficiāli apstiprina nacistiskā noziedznieka Heima nāves faktu

Vācijas varasiestādes piektdien oficiāli apstiprināja, ka nacistiskais kara noziedznieks Ariberts Heims, kas pazīstams arī kā Doktors Nāve, ir miris.

Bādenbādenes tiesa paziņojusi, ka tā izbeidz pret Heimu uzsākto izmeklēšanu, jo "nav šaubu", ka 1992.gadā Ēģiptē atrastā mirstīgās atliekas pieder aizdomās turamajam. "Krimināllieta pret doktoru Aribertu Heimu aizdomās par daudzkārtēju slepkavību ir izbeigta, apsūdzētā nāves dēļ," teikts tiesas paziņojumā.

Vācijas sabiedriskā televīzija ZDF un ASV laikraksts New York Times jau 2005.gada februārī, atsaucoties uz viņa dēlu un viņa paziņām Kairā, ziņoja, ka Heims 1992.gadā miris no zarnu vēža. Taču dažus mēnešus vēlāk žurnālā Der Spiegel bija lasāms, ka, pēc izmeklētāju domām, ZDF un New York Times nav snieguši nekādus pierādījumus, kas apliecinātu Heima nāvi. Arī Simona Vīzentāla centrs paziņoja, ka netic ziņām par Heima nāvi.

Kā ziņots, Heims tika meklēts saistībā ar vairāku simtu koncentrācijas nometņu ieslodzīto noslepkavošanu, veicot necilvēciskus medicīniskos eksperimentus, tostarp izdarot operācijas bez anestēzijas un injicējot sirdī benzīnu.

Heims dzimis 1914.gada 28.jūnijā Radhersburgā, Austrijā. Nacistiskajā partijā viņš iestājās vēl pirms Austrijas anšlusa jeb pievienošanas Vācijai, kad dalība nacionālsociālistu organizācijā viņa dzimtenē joprojām bija nelikumīga. 1940.gadā Heims kļuva par SS locekli un vēlāk kļuva par Austrijas teritorijā izvietotās Mauthauzenes koncentrācijas nometnes ārstu. Aculiecinieki apgalvo, ka papildus sadistiskajiem un absurdajiem medicīnas eksperimentiem Heims no savu upuru ādas izgatavojis arī lampu abažūrus, kurus dāvinājis saviem priekšniekiem.

Heims izcēlies ar tādu nežēlību, ka tiek salīdzināts ar Aušvicas koncentrācijas nometnes ārstu Jozefu Mengeli, kurš ieguvis palamu Nāves Eņģelis. Laikraksts New York Times, kurš veicis izmeklēšanu kopīgi ar ZDF, savulaik vēstīja, ka Heims mēdzis ieslodzītajiem nocirst galvu, kuru pēc tam vārījis līdz palicis kails galvaskauss, kas vēlāk ticis uzglabāts kā suvenīrs. Beidzoties karam, 1945.gadā Heimu aizturēja ASV armija, taču pēc divarpus gadiem viņš atkal nonāca brīvībā un Bādenbādenē uzsāka ginekologa praksi.

1962.gadā, kad viņam sāka draudēt atkārtots arests, Heims no Vācijas bēga. Vēlāk tika saņemtas neskaitāmas ziņas, ka viņš manīts gan Spānijā, gan Latīņamerikā, gan Ēģiptē.

Simona Vīzentāla centra meklējamo nacistisko noziedznieku sarakstā Heims, par kura aizturēšanu izdots starptautiskais aresta orderis, iekļauts ar otro numuru uzreiz aiz Ādolfa Eihmana galvenā palīga Aloiza Brunnera, kurš arī tiek uzskatīts par mirušu. Pašu Eihmanu, kas tiek uzskatīts par galveno holokausta plānotāju, 1962.gadā pakāra Izraēlas varasiestādes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits