Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Vācijas federālās zemes vienojas par NPD aizliegšanu

Vācijas 16 federālo zemju iekšlietu ministri piektdien vienojušies atkārtoti mēģināt panākt neonacistiskās Nacionāldemokrātiskās partijas (NPD) aizliegšanu. Pēc ministru konferences, kas notika Vīsbādenē, Hesenes iekšlietu ministrs Boriss Reins nosauca NPD par "partiju, kuras mērķi un rīcība vērsta uz to, lai sagrautu un likvidētu demokrātisko iekārtu".

Savukārt Vācijas iekšlietu ministrs Hanss Pēters Frīdrihs pavēstīja, ka darba grupa, kurā pārstāvētas gan nacionālās valdības, gan federālo zemju amatpersonas, šobrīd izvērtē kritērijus, pamatojoties uz kuriem varētu vērsties tiesā ar prasību aizliegt NPD.

Tomēr pastāv politiskas domstarpības par vēlamo stratēģiju šī mērķa sasniegšanai. Federālās zemes, kurās pie varas ir sociāldemokrāti, aicina rīkoties ātrāk, kamēr pavalstis, kuras vada konservatīvie, brīdina, ka joprojām pastāv liels risks tiesā ciet zaudējumu.

"Ja mēs mēģinām panākt [NPD] aizliegšanu, tad mums jābūt pārliecinātiem, ka mēs uzvarēsim," uzsvēra Frīdrihs. "Ja mēs neuzvarēsim, tas būs NPD triumfs."

Iepriekšējo reizi Vācijas valdība mēģināja panākt NPD aizliegšanu 2003.gadā, taču Konstitucionālā tiesa prasību noraidīja, kad atklājās, ka daļa pierādījumu pret partiju iegūti, izmantojot apmaksātus ziņotājus pašas NPD rindās.

Tomēr piektdien valdība paziņoja, ka drošības dienestu aģenti, kas iefiltrējušies NPD, arī šobrīd netiks atsaukti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits