Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Vācijas prezidents cenšas izvairīties no tikšanās ar Putinu

Vācijas diplomātiem nākas krietni papūlēties, cenšoties noslēpt to, ka pašreizējais prezidents Joahims Gauks mēģina izvairīties no tikšanās ar savu Krievijas kolēģi Vladimiru Putinu, vēsta ietekmīgais žurnāls Der Spiegel.

Kopš stāšanās amatā šā gada martā Gauks centies pēc iespējas izvairīties no saziņas ar Putinu. Maija nogalē Gauks gan uzņēma Putinu savā oficiālajā rezidencē Berlīnē, taču abu prezidentu tikšanos nebūt nevar uzskatīt par draudzīgu. Tās laikā Gauks pievērsies likuma varas nepilnībām Krievijā, par ko Putins gan īpaši nav vēlējies runāt. Kopš tā laika abi politiķi vairs nav tikušies.

Lai gan Gauks bija iecerējis jūnijā doties uz Maskavu, lai kopā ar Putinu atklātu "Vācijas kultūras gada" pasākumus, galu galā viņš nolēma nebraukt uz Krieviju. Taču, kā raksta Der Spiegel, Gauka birojs apzinās, ka ir svarīgi uzturēt funkcionējošas attiecības ar Krieviju, un pienāks brīdis, kad Vācijas prezidentam būs jāapmeklē šī valsts.

Vēl pirms ievēlēšanas prezidenta amatā, tiekoties ar "zaļo" deputātiem, Gaukam tika uzdots jautājums, kā viņš rīkotos, tiekoties ar ārvalstu politiķiem, piemēram, Putinu. Viņš atbildēja, ka "tas ir ļaunākais jautājums, ko man var uzdot".

Oktobra sākumā Gaukam Berlīnē jāatklāj vērienīga izstāde "Krievi un vācieši. 1000 mākslas, vēstures un kultūras gadu", informē Vācijas prezidenta pārstāvji. Šī izstāde ir lielākais un dārgākais Krievijas "Vācijas gada" pasākums. Lai gan izstādes atklāšana nevar aizstāt vizīti Maskavā, Der Spiegel secina, ka tas ir "diezgan diplomātisks triks, kā iegūt laiku un izvairīties no Putina".

Kā liecina neoficiāla informācija, zināmā mērā pie tā, ka Gauks nedevās uz Maskavu, lai atklātu "Vācijas kultūras gada" pasākumus, vainojams pats Putins, kurš izteicies, ka labprātāk vēlētos, lai Gauka vietā ierastos Vācijas kanclere Angela Merkele. Taču, kā Vācijas prezidenta biroja darbinieki atklājuši žurnālam Der Spiegel, Gauks bija iecerējis uz Maskavu doties laikā, kad Putins atrastos ārvalstīs. Šādu iespēju gan noraidījusi Maskava.

Jau ziņots, ka Gauks Vācijas sabiedrībā bauda plašu atbalstu, pateicoties saviem augstajiem politiskajiem principiem. Pēc Vācijas apvienošanās 1990.gadā Gauks kļuva par pirmo komunistiskā režīma slepenpolicijas Stasi arhīvu pārraugu. Savukārt Putins savulaik Drēzdenē strādāja kā VDK aģents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits