Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Vienošanās ar ASV veicinās Ukrainas piekļuvi militārajam aprīkojumam

Ukrainas prezidenta Petro Porošenko šomēnes Baltajā namā notikušās vizītes laikā atklātās vienošanās par sadarbību aizsardzības jomā Ukrainai dos piekļuvi uz aizsardzību orientētam militārajam aprīkojumam, kas vajadzīgs, lai Donbasā cīnītos pret Maskavas atbalstītajiem kaujiniekiem, ceturtdien paziņojusi augsta ranga Ukrainas aizsardzības nozares amatpersona.

Kijeva slavēja Porošenko 20.jūnijā notikušo vizīti kā nozīmīgu apliecinājumu, ka Vašingtona arī prezidenta Donalda Trampa administrācijas laikā atbalsta Ukrainu, turklāt situācijā, kad Tramps kopš stāšanās amatā vēl nav ticies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Porošenko vizītes laikā tika paziņots par divu vienošanos panākšanu, tomēr netika atklātas to detaļas. Šīs vienošanās veicinās militārā aprīkojumu tirdzniecību un kopīgu pētniecību un attīstību, aģentūrai Reuters pavēstīja Ukrainas aizsardzības kompāniju konglomerāta Ukroboronprom ārējās ekonomiskās darbības vadītāja vietnieks Deniss Guraks.

Abi pamatnolīgumi joprojām atrodas procesā, un gaidāms, ka drīz tiks parakstīti, viņš piebilda.

Ukraina paudusi vēlmi iegādāties tādu aprīkojumu kā radaru sistēmas, bezpilota lidaparātus un drošu komunikāciju ierīces.

Pirmā vienošanās dotu Ukrainai piekļuvi ASV aizsardzības bruņojuma tirgum, piemēram, paātrinot Ukrainas iespējas iegādāties bezpilota lidaparātus un radarus. Tā arī atvieglotu Ukrainas iespējas ASV pārdot savu militāro aprīkojumu.

Vašingtona līdz šim nav piekāpusies Ukrainas lūgumam pārdot tai letālu bruņojumu, un arī šīs vienošanās to neparedz.

Otra parakstīšanai domātā vienošanās attiecas uz kopīgu pētniecību un attīstību militārā bruņojuma jomā. Ukraina paudusi vēlmi saņemt ASV finansējumu, lai izstrādātu jaunas militārās tehnoloģijas.

Vienošanās arī nobruģēs ceļu, lai noteikti ASV armijas aprīkojuma veidi daļēji tiktu ražoti Ukrainā, atklāja Guraks.

Vienošanās "parādīs, ka mēs Amerikai esam stratēģisks partneris aizsardzības kompleksā", intervijā aģentūrai Reuters uzsvēra Guraks.

"Mēs lūdzam palīdzību, bet mēs arī esam gatavi būt Amerikas partneri, un mums ir kaut kas piedāvājams, proti, ražošanas jaudas, ārpakalpojumu ražošana, lētāka viņiem domātu sastāvdaļu ražošana un ASV armijai iespējami vajadzīga militārā aprīkojuma vienību un sastāvdaļu ražošana," viņš piebilda.

Guraks ceturtdienas vakarā atklāja, ka viņam bijušas sarunas ar ASV kompānijām par rūpnīcu atvēršanu Ukrainā. Sarunās tiek apspriesta, piemēram, radio un komunikāciju aprīkojuma ražošana.

Porošenko iepriekš ir paziņojis, ka tuvāko mēnešu laikā Ukrainu apmeklēs ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss, kurš parakstīs šīs vienošanās.

"Šīs ir pilnīgi skaidras un konkrētas vienošanās, kurām nav precedenta. Ukrainai tās attiecībās ar Savienotajām Valstīm šādas vienošanās nekad nav bijušas," Porošenko citēja viņa preses dienests.

Top komentāri

Lass
L
Ukriem jau naudas nav!Vienigi apmaina pret zemes ipasumiem vai ko citu vertigu,kas vel ir palicis
Che
C
Tātad, nekas nemainās. Ukrainas armija un profašistiskie bataljoni turpinās apšaudīt Donbasu, jeb vnk. vārdiem runājot ukraiņi turpinās nogalināt ukraiņus. Gan Ukrainas banderlogu valdībai, gan AsV šāds genocīds ir izdevīgs.Vieniem,lai iebiedētu tautu un noturētos pie siles.Otriem ievākt naudu par ieročiem. Banāli un necilvēcīgi.
Edvīns
E
Visām civilizētām valstīm ir jāapvienojas pret Pūķina čekistiem un krievnacistiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits