Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Viļņā sāk ierasties NATO samita dalībnieki

NATO līderi sāk pulcēties Viļņā uz divu dienu samitu, kas Lietuvas galvaspilsētā sāksies otrdien.

Sagaidāms, ka jau pirmdien Lietuvā ieradīsies ASV prezidents Džo Baidens, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, Kanādas premjerministrs Džastins Trudo un citi samita dalībnieki.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un Stoltenbergs tiksies samita norises vietā - LITEXPO centrā, lai apspriestu pēdējās sagatavošanās darbu detaļas un sarīkotu kopīgu preses konferenci, vēsta prezidenta kanceleja.

Pirmdienas vakarā Nausēda Viļņas lidostā sagaidīs Baidenu, ar kuru viņam otrdien prezidenta pilī paredzētas divpusējas sarunas.

Savukārt Premjerministre Ingrīda Šimonīte Ģedimina pils tornī pieņems Kanādas premjerministru Trudo.

Tikmēr Stoltenbergs pirmdienas vakarā Viļņā organizējis Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana un Zviedrijas premjerministra Ulfa Kristersona sarunas, cerot vēl pēdējā brīdī pierunāt Ankaru atmest iebildumus pret Zviedrijas uzņemšanu NATO.

Paredzams, ka samitā, kas ilgs līdz trešdienai, piedalīsies 48 valstu delegācijas, kuru sastāvā būs 2400 locekļi, tostarp 40 valstu vadītāji. Lietuvā ir gaidāms arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Lietuva šāda mēroga pasākumu rīko pirmo reizi.

Paužot atbalstu Ukrainas pieteikumam dalībai NATO, Viļņā uz sabiedriskā transporta līdzekļiem, pie apgaismes stabiem un pie dzīvojamajām ēkām visur redzami Ukrainas zili-dzeltenie nacionālie karogi. Savukārt Viļņas televīzijas tornis ir izgaismots īpašā krāsu kompozīcijā, kas veltīta samitam. Arī automaģistrāle starp galvaspilsētu un Lietuvas otru lielāko pilsētu Kauņu ir izrotāta par godu šim notikumam.

Divu dienu samitā galvenais diskusiju temats būs Ukraina.

Centrāleiropas un Austrumeiropas valstis atbalsta Kijivas prasību, lai Ukraina Viļņā saņemtu nepārprotamu signālu, ka pēc kara beigām tā kļūs par alianses dalībvalsti.

Tomēr tādas lielvaras kā ASV un Vācija nevēlas iet tālāk par alianses 2008. gadā doto solījumu, ka Ukraina kaut kad abstraktā nākotnē pievienosies NATO, nenosakot nekādu konkrētu grafiku uzņemšanas procesam.

Lietuvas galvaspilsēta, lai sagatavotos samitam, ir iztērējusi aptuveni 10 miljonus eiro. Tostarp veikta dažu ielu seguma atjaunošana, jaunu ietvju ieklāšana un citas infrastruktūras uzlabošana.

Valdība jau iepriekš paziņojusi, ka NATO samita rīkošana Lietuvai kopumā izmaksās aptuveni 38 miljonus eiro.

Samita laikā Viļņā būs spēkā satiksmes ierobežojumi, un lielākā daļa vecpilsētas būs pieejama tikai kājāmgājējiem.

No otrdienas plkst.12.00 līdz trešdienas plkst.16.00 Viļņas lidosta būs slēgta visiem komerciāliem lidojumiem, kas nav saistīti ar NATO samitu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits