Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Vispārējs streiks pastiprina krīzi Grieķijā

Ballistiskā ekspertīze liecina, ka pusaudža nāvi protestu laikā izraisīja rikošets, nevis tēmēts šāviens. Grieķijas galvaspilsētā Atēnās trešdien turpinājās vardarbīgas sadursmes starp protestētājiem un policiju, bet lielu daļu valsts tikmēr bija paralizējis vispārējais streiks, kas bija vērsts pret nepopulāro valdību.

Arodbiedrības bija ieplānojušas streiku jau pirms tagadējo nemieru sākuma, bet šajā situācijā tas vēl vairāk palielinājis labējās valdības nedienas. Pieprasa pārmaiņas Streika dēļ bija slēgtas skolas, bankas un citas iestādes, tika atcelti lidojumi no Atēnu lidostas. Grieķi ir saniknoti par Kosta Karamanļa valdības ekonomisko politiku, jo valdība pieņēmusi vairākus nepopulārus lēmumus. Lai palielinātu valsts budžeta ienākumus, Grieķijā palielināti vairāki nodokļi un atceltas dažas nodokļu atlaides. Sabiedrības neapmierinātību pastiprina arī korupcijas skandāli, kas Grieķijā nav nekāds retums. "Sabiedrība pieprasa pārmaiņas: sociālas, ekonomiskas un politiskas," ziņu aģentūrai Reuters stāsta 25 gadus vecais grieķis Odisejs Korakidis, kurš strādā divos darbos, lai savilktu galus kopā. "Pie mums nav nekas neparasts strādāt divos darbos, lai nopelnītu tikai 800 līdz 1000 eiro (560—700 latu) mēnesī. Citās valstīs nekas tāds nebūtu iedomājams!" Jauniešu dusmas Opozīcija pieprasa valdības atkāpšanos un ārkārtas vēlēšanas, jo K.Karamanlis esot zaudējis tautas uzticību. K.Karamanlis brīdina, ka varas iestādes bargi sodīs nekārtību rīkotājus, kas esot "demokrātijas ienaidnieki". Lielākie nemieri sākās pēc sestdien notikušā negadījuma Atēnās, kur nekārtību laikā policists nošāva 15 gadu veco pusaudzi Aleksandru Grigoropulu. Policisti trešdien sniedza liecības Atēnu tiesā, bet ap tiesas ēku pulcējās satracināts pūlis, kas apmētāja kārtības sargus ar akmeņiem un degmaisījuma pudelēm. Policistu advokāts apgalvo, ka policija nav vainīga zēna nāvē, jo ballistiskā ekspertīze liecina, ka zēnu nonāvēja rikošets, nevis tēmēts šāviens. Policisti uzsver, ka šāvuši brīdinājuma šāvienus gaisā, nevis pa zēnu. Policistu advokāts informē, ka lode trāpīja zēnam no augšas, kas apstiprina versiju par rikošetu. Veikalu īpašnieki žēlojas, ka esot pamesti likteņa varā, jo policija viņus neaizstāv pret dedzinātājiem un laupītājiem. Tirgotāju asociācijas aprēķini rāda, ka nemieru dēļ tirgotājiem radušies līdz pat miljards eiro (700 miljoni latu) lieli zaudējumi. Lielākā daļa nemiernieku ir jaunieši, kas ir neapmierināti ar stāvokli valstī un savām nākotnes izredzēm. Bezdarba līmenis vecuma grupā no 15 līdz 24 gadiem ir 19%. Huligāni izmantoja izdevību, lai uzbruktu tiem, ko uzskata par savu nelaimju cēloņiem. "Paskat, kā tika uzbrukts bankām, jo ekonomikas krīzes laikā tās atteicās pazemināt procentu likmes," ziņu aģentūrai AFP stāsta 18 gadu vecais students Georgs Cuvelekis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Rite ieradies Kijivā

Ceturtdien Kijivā savā pirmajā oficiālajā vizītē ieradies NATO jaunais ģenerālsekretārs Marks Rite, solot alianses atbalstu Ukrainai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits