Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Vulkāniskais izvirdums netālu no Reikjavīkas

Islandes policija vakar ierobežojusi piekļūšanu vulkānam, kas kopš izviršanas sākuma pirmdien izsviež arī dzīvību apdraudošas toksiskas gāzes, atsaucoties uz Islandes Civilās aizsardzības un ārkārtas situāciju pārvaldīšanas departamenta paziņoto, vēsta Reuters.

Iedzīvotājiem Reikjanesas pussalā, Islandes galvaspilsētas Reikjavīkas tuvumā, ieteikts turēt logus aizvērtus un izslēgt telpu ventilēšanu ar āra gaisu.

Lavas izvirdumi no plaisām Fagradalsfjala kalnā sākās pirmdien ar lavas strūklaku sērijām no 200 metru garas plaisas kalna nogāzē, atsaucoties uz Islandes Meteoroloģijas biroja paziņoto, vēstīja Deutsche Welle. Nedēļu pirms šiem izvirdumiem reģionā tika reģistrēti tūkstoši sīku zemestrīču, kas bija zīme magmas kustībai pazemē un drīzam izvirdumam. Pirmdien magma izlauzās no zemes dažu kilometru attālumā no vietām, kur pēdējo divu gadu laikā bija notikuši līdzīgi izvirdumi. 2021. gadā tāds ilga pusgadu.

Islandes Meteoroloģijas birojs uzsvēris, ka izvirdumi ir nelieli un pagaidām nenotiek pelnu izmešana atmosfērā, kā tas iepriekš noticis lielu izvirdumu gadījumos, piemēram, 2010. gada aprīlī, kad pelnu dēļ nācās slēgt lielu daļu Eiropas gaisa telpas, atceļot gandrīz 100 tūkstošus civilās aviācijas lidojumu. Reikjanesas pussalā atrodas arī Keflavikas lidosta, taču tās darbība nav ietekmēta.

Islandē ir 33 aktīvas vulkāniskās sistēmas – lielākais skaits Eiropā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits