Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Zelenskis paziņo, ka Ukrainas armija cenšas veidot buferzonu Krievijā

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmo reizi publiski deklarējis, ka ukraiņu bruņoto spēku operācijas Kurskas apgabalā Krievijas teritorijā mērķis ir izveidot buferzonu, kas pasargātu Ukrainas robežu no Krievijas armijas tālākiem uzbrukumiem, vēsta Associated Press.

Līdz šim viņš galvenokārt izteicies, ka ieiešana ienaidnieka valsts teritorijā bijusi nepieciešama, lai pasargātu Ukrainas Sumu apgabalu, kas robežojas ar Krieviju, no krievu artilērijas nepārtrauktajām apšaudēm.

Savā ikdienas videouzrunā svētdienas vakarā V. Zelenskis teica: "Mūsu primārais uzdevums aizsardzības operācijās ir iznīcināt Krievijas militārās spējas, cik vien daudz tas ir iespējams, un veikt visas iespējamās pretuzbrukumu aktivitātes. To skaitā ir arī buferzonas izveidošana agresora teritorijā – mūsu operācija Kurskas apgabalā."

Pagājušajā nedēļā Ukrainas bruņotie spēki sagrāva divus tiltus Kurskas apgabalā, tā ierobežojot Krievijas spējas pievest robežai karaspēku un munīciju. Pirmdien tika ziņots, ka sagrauts arī trešais tilts.

Runājot par buferzonas izveidi Krievijā, V. Zelenskis arī teica, ka Ukrainas bruņotajiem spēkiem izdevies sasniegt ļoti vajadzīgos rezultātus. Analītiķi gan piezīmē, ka Ukrainas bruņoto spēku dziļāka ieiešana Krievijas teritorijā, cenšoties tur nostiprināties, būtu riskanta, ņemot vērā Kijivas ierobežotos resursus. Jo karaspēka apgādes līnijas izstieptos lielākos at tālumos, palielinot varbūtību, ka Krievijas bruņotie spēki centīsies tām uzbrukt.

Kremļa saimnieks Vladimirs Putins arī vairākkārt runājis par centieniem veidot buferzonas Ukrainas teritorijā. Maijā, viesojoties Ķīnā, V. Putins paziņoja, ka tā mēneša Krievijas ofensīva Harkivas apgabalā Ukrainas ziemeļaustrumos notiekot, lai izveidotu buferzonu. V. Putins pamatoja, ka šādas zonas izveide esot nepieciešama, atbildot uz ukraiņu apšaudēm pa Krievijas Belgorodas apgabalu. "Es publiski esmu solījis, ka, ja tās turpināsies, mēs būsim spiesti izveidot drošības zonu, sanitāro zonu. To mēs tagad darām," teica V. Putins.

V. Zelenskis aktīvi cenšas panākt, lai sabiedrotie atceļ noteiktos ierobežojumus piegādāto ieroču izmantošanai dziļāk Krievijas teritorijā, lai mazinātu Krievijas spējas izdarīt postošus triecienus pa Ukrainu. "Ir būtiski panākt, lai mūsu partneri atceļ barjeras, kas traucē mums vājināt Krievijas pozīcijas, kā to prasa šis karš," V. Zelenskis ierakstīja platformā X. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits