Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Ziņojums: Vācijā pieaudzis uzbrukumu skaits žurnālistiem

Vācijā pieaugusi vardarbība pret žurnālistiem, sevišķi šogad, kad uzbrukts 28 žurnālistiem, liecina Eiropas Preses un mediju brīvības centra publiskotais ziņojums.

Žurnālistiem lielākoties uzbrukts brīžos, kad viņi filmējuši, fotografējuši vai turējuši rokās kameru demonstrāciju vai citu pasākumu laikā. Vairums uzbrukumu notikuši Vācijas austrumos un uzbrucēji bijuši galēji labēji noskaņoti.

2018.gadā apstiprināti 22 fiziski uzbrukumi, kuros cietuši 28 žurnālisti.

2017.gadā tika reģistrēti tikai pieci uzbrukumi preses pārstāvjiem.

Taču visvardarbīgākais gads žurnālistiem bijis 2015.gads, kad notikuši 43 apstiprināti uzbrukumi.

Centrs atzina, ka tā dati atšķiras no Vācijas Federālās policijas datiem, sevišķi, Saksijas federālajā zemē, kas esot skaidrojams ar atšķirīgām datu ievākšanas metodēm.

Šogad no 22 uzbrukumiem žurnālistiem 13 notikuši Saksijā. Četri uzbrukumi reģistrēti Saksijā-Anhaltē un divi Tīringenē.

Pa vienam uzbrukumam noticis Brandenburgas, Bādenes-Virtembergas un Ziemeļreinas-Vestfālenes federālajās zemēs un Brandenburgā.

Eiropas Preses un mediju brīvības centra ziņojumā norādīts, ka 11 žurnālistiem uzbrukts 1.septembrī protestos Kemnicā.

Ziņojumā teikts, ka daudzos gadījumos uzbrucēji vērsušies pret žurnālistiem nepatikā, ka tiek filmēti vai fotografēti. Pagājušajā mēnesī kāds vīrietis galēji labējo demonstrācijā Drēzdenē iesaistījās vārdiskā sadursmē ar filmēšanas komandu un apsūdzēja to uzbrukumā. Vēlāk noskaidrojās, ka vīrietis strādā Saksijas policijā. Tam nākot atklātībā, viņš no darba aizgāja.

Policijas departaments vēlāk atvainojās, jo policisti demonstrācijas laikā aizturēja žurnālistus uz 45 minūtēm bez pierādījumiem.

Ziņojumā norādīts, ka izplatīti ir arī verbāli uzbrukumi žurnālistiem un draudi, bet par tiem tiek retāk ziņots.

Smagu verbālu uzbrukumu skaits joprojām ir ļoti liels, teikts ziņojumā.

"Gatavība pastrādāt vardarbību, sevišķi, sanākšanās ir pieaugusi, un arī "dusmīgo pilsoņu" gatavība pieciest un leģitimēt vardarbību pret žurnālistiem ir ievērojama," secināts ziņojumā.

"Visi, kas var tikt identificēti kā žurnālisti šādās sanākšanās, var sagaidīt, ka viņiem tiks atklāti uzbrukts," teikts ziņojumā. Tajā uzsvērts, ka šie atklājumi liecina par briesmām preses brīvībai Vācijā.

Top komentāri

:)
:
Visa jēga šim rakstam šinī frāzē - "un uzbrucēji bijuši galēji labēji noskaņoti"! Sorosīti-velkomisti atkal nomelno tos, kas iestājās pret mello invāzīju! Tas arī viss!
hmm
h
Kāpēc cilvēks vispār varētu kādam uzbrukt? Vai nu viņš ir audzināts kultūrā, kur uzbrukt ir pieņemami, vai nu viņš ir ļoti sakaitināts. Ja cilvēks ir atbraucis no valsts, kur tiesības neeksistē un katrs aizstāvās kā māk, tad no viņa var gaidīt tādu pašu ieaudzināto agresīvo rīcību arī Eiropā. Uzbrukumus ar dunci nerīko taču eiropieši, arī teroraktus nerīko eiropieši. Savukārt galēji labējie ir Eiropas kultūras cilvēki. Un viņu demonstrācijas ir pat mierīgākas par galēji kreiso demonstrācijām, jo galēji kreiso vidū ir ne tikai eiropieši. Kā tad padarīt galēji labējos par mežoņiem? Atliek vai nu falsificēt (fimēt aktieri jeb provokatoru, kas tēlo "nīkno") vai sakaitināt, izprovocēt. Pat miermīlīgus latviešus taču reiz izdevās izprovocēt mest bruģus Saeimas logos un daudzīt policijas mašīnas. Starp citu, agrāk man likās, ka provokatorus algoja Putins, tagad liekas, ka tas drīzāk varētu būt Soross. Putinam ir Saskaņa ar Ušakovu, priekš kam viņam ir bruģis? Bet Sorosa metodes...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits