Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Zviedriju pieķer slepenas palīdzības sniegšanā Saūda Arābijas militārpersonām

Zviedrijas Aizsardzības pētījumu aģentūra (FOI) slepeni palīdzējusi Saūda Arābijai būvēt ieroču rūpnīcu, vēsta Sveriges Radio, atsaucoties uz lielu skaitu slepenu dokumentu un informācijas avotiem. Šāda sadarbība var izrādīties valsts Konstitūcijas rupjš pārkāpums.

Pēc radiostacijas rīcībā esošās informācijas, abu valstu kopīgā projekta Samums īstenošana sākās 2007. gadā un paredzēja sprāgstvielu un raķešu degvielas rūpnīcas būvniecību. Pie tam zviedru varas iestādēm bija zināms par slepeno sadarbību ar Saūda Arābija. Jautājuma delikātuma dēļ tās nevēlējās, lai projektā piedalītās valsts aģentūra FOI, mēģinot piesaistīt projektam privātas kompānijas. Tomēr Saūda Arābija šādam risinājuma nav piekritusi.

Tad ar FOI starpniecību radīta fiktīva kompānija, kurai oficiāli nav nekāda sakara ar Zviedrijas valdību. Ar tās starpniecību bija paredzēts turpināt sadarbību ar Saūda Arābiju. Jāuzsver, ka brīdī, kad informācija par militāro sadarbību nonāca presē, rūpnīcas būvniecība vēl nebija sākusies.

Zviedrijas ierēdņi pagaidām nav apstiprinājuši žurnālistu informāciju. FOI vadītājs Jans Olofs Linde (Jan-Olof Linde) paziņoja, ka aģentūrai pašlaik nav kopīgu projektu ar Saūda Arābiju. Tomēr citu valsts aģentūru pārstāvji privātās sarunās atzinuši, ka „kaut kādā formā sadarbība ar Saūda Arābiju notiek”.

Pēc opozīcijas un cilvēktiesību aizstāvju domām, militāra sadarbība ar Saūda Arābijas režīmu liek apšaubīt Zviedrijas uzticību demokrātijas un cilvēktiesību principiem. Sakarā ar to Zaļo partija jau ir solījusi iniciēt militārpersonu darbību pārbaudi par atbilstību valsts Konstitūcijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits