Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vienotajai Krievijai sarūgtinoši rezultāti Maskavas domes vēlēšanās

Krievijā valdošā partija Vienotā Krievija svētdien notikušajās vēlēšanās Maskavā cietusi vērā ņemamus zaudējumus. Provizoriskie rezultāti liecina, ka Vienotā Krievija 45 deputātu lielajā domē varētu būt tikusi pie 26 vietām. Kaut tas ļauj saglabāt vairākumu, partijas rezultāti šajās vēlēšanās ir aptuveni par trešdaļu sliktāki nekā iepriekšējās, vēsta Reuters.

2014. gadā Vienotajai Krievijai Maskavā veicās krietni labāk, kad tā ieguva 28 vietas no sava saraksta, bet faktiski domē iekļuva vēl 10 Vienotās Krievijas atbalstīti kandidāti, kas neskaitījās oficiāli biedri, tādējādi kopumā dodot 38 no 45 deputātu vietām.

Jāatgādina, ka priekšvēlēšanu gaisotne Maskavā šogad bija visai nokaitēta, opozīcijai rīkojot protestus pēc tam, kad Centrālā vēlēšanu komisija atteicās reģistrēt vēlēšanām lielu daļu opozīcijas spēku pieteiktos kandidātus, aizbildinoties ar to, ka šie "kandidāti neesot spējuši savākt pietiekamu skaitu parakstu no atbalstītājiem", lai tos varētu apstiprināt kandidēšanai vēlēšanās. Vēlēšanu komisijas izbrāķētie opozicionāri, tostarp Alekseja Navaļņija sabiedrotie, šo rīcību nosodīja un nodēvēja par varas klajiem centieniem nepieļaut vietu zaudēšanu Maskavas domē.

Maskavas ielās uzliesmoja teju vērienīgākie protesti pēdējo desmit gadu laikā, un simtiem cilvēku tika aizturēti, varas orgāniem vēršoties pret protestētājiem.

Navaļnijs mudināja savus atbalstītājus rīkoties taktiski gudri un koordinēti Krievijā pašvaldību vēlēšanās balsot par to kandidātu vai kandidātiem, kuriem ir objektīvi vislielākās izredzes atņemt vietas Vienotās Krievijas kandidātiem.

Maskavā Vienotajai Krievijai nepalīdzēja arī taktika, kur kandidāti no tās saraksta pozicionējās kā neatkarīgie kandidāti, lai vismaz "uz papīra" sevi distancētu no Vienotās Krievijas.

Prognozes liecina, ka Komunistu partija varētu tikt pie 13 vietām, bet liberāļi Jabloko un kreisie Taisnīgā Krievija - katra pie trim vietām.

Zīmīgi gan, ka Maskavas domes vēlēšanās piedalījās vien piektā daļa balsstiesīgo maskaviešu.

Top komentāri

Konstantīns Klucis
K
Lai saglabātu savas pozīcijas pārpirks komūnistus, jo starp Putina neoimperiālistiem un komunistu internacionaļistiem mūsdienās atšķirība tikai nosaukumā.
visa Maskava dažos skaitļos
v
2014.gadā: 28 Putina kandidāti + 10 Putina atbalstītie kandidāti. 2019.gadā: 26 Putina kandidāti + 13 Komunistu partijas kandidāti.
Sarkana mumija
S
Taisnība, Doņeckā nodibināta kārtējā komunisma paradīze
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits