Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Aktualizē norēķinu robežas - Krievija grib veidot nacionālo maksājumu sistēmu

Šopavasar ASV pret Krieviju noteiktās sankcijas aktualizējušas jautājumu par dažādu maksājumu sistēmu izmantojumu kā vienas valsts robežās, tā starptautiskā mērogā. Jāatceras, ka diskusijas par šo tēmu sākās marta beigās, kad ASV papildināja Krimas aneksijas dēļ pret Krieviju vērsto sankciju sarakstu arī ar vēršanos pret vairākiem Kremlim pietuvinātiem uzņēmējiem un aktīvu apjomu ziņā 14.

lielāko Krievijas banku Rossija. Savukārt 27. martā Krievijas prezidents Vladimirs Putins pateica galavārdu par iespējamo nacionālās maksājumu sistēmas ieviešanu Krievijā un atsaucās uz Ķīnas un Japānas piemēriem.

Ekspertu viedokļi par Krievijas ieplānotās nacionālās maksājumu sistēmas provizorisko ietekmi uz starptautisko norēķinu jomu gan pagaidām ir pretrunīgi.

Jāatgādina, ka 2011. gadā Krievijā tika pieņemts likums par nacionālo maksājumu sistēmu, kura ietvaros, gan nenosakot konkrētus termiņus, valstī jāievieš Universālā elektroniskā karte (UEK). Likums paredz, ka šī karte vienlaikus kalpo gan kā identifikācijas, gan kā maksāšanas līdzeklis un tiek izmantota elektroniskai saziņai un norēķiniem ar valsts un pašvaldību struktūrām, kā arī medicīniskajām iestādēm.

UEK, kura tiek pieņemta visās karšu apkalpošanas vietās Krievijas teritorijā, drīkst izsniegt jebkura banka, kas izpildījusi noteiktas prasības, taču realitātē likums pakārtots valstij piederošā (50% + viena akcija) giganta Sberbank iespējām. (Sberbank gan pēc aktīviem, gan pēc gandrīz visiem citiem parametriem aizņem lielāku daļu Krievijas tirgus nekā visas pārējas bankas no valsts lielāko banku pirmā desmitnieka kopā.)

Sberbank izsniegtā karte šobrīd arī ir vienīgā no aptuveni 20 Krievijas nacionālajām maksājumu sistēmām, kas atbilst likuma prasībām, taču, tā kā karte, lai arī bez maksas, kopš 2013. gada sākuma tiek izsniegta tikai pēc pieprasījuma, interese par to līdz šim ir bijusi zema.

Sberbank sistēma, neraugoties uz bankas lomu Krievijas finanšu sistēmā un politisko aizmuguri, tomēr nav izplatītākā valstī - šo nišu aizņēmusi vadošā reģionālā sistēma Zolotaja Korona (ZK), kas tiek izmantota galvenokārt Sibīrijā un Krievijas Tālajos Austrumos. ZK pat nav banku, bet vairāku Novosibirskas Valsts universitātes absolventu 1994. gadā izveidota maksājumu un arī dažādu elektronisko karšu sistēma, kas tika piedāvāta bankām jau kā gatavs risinājums. ZK kartes izsniedz vairāk nekā 500 Krievijas komercbanku, bet sistēmas tirgus daļa nedaudz pārsniedz 5%.

ZK piedāvā arī kopējus zīmolus ar MasterCard un UnionPay jeb tā dēvētās kobeidžinga kartes. Vietās, kurās akceptē darījumus ar ZK, tās darbojas šīs sistēmas ietvaros, bet rietumvalstīs vai Ķīnā attiecīgi kā MasterCardvai UnionPay kartes.

ZK kartes, tās uzskatot par konkurentēm, neizsniedz neviena no Krievijas lielākajām bankām, un arī Kremļa attieksme nav labvēlīga, jo ZK ir neatkarīgs, privāts un tikai reģionāls uzņēmums, kas kopā ar Visa un MasterCard izveidojis nozares uzņēmumu asociāciju Krievijā. Patlaban šķiet, ka ZK bez ievērojama valsts atbalsta pārtapt par nacionālo sistēmu pagaidām, visticamāk, nevar.

Citu nopietnu pretendentu uz nacionālās maksājumu sistēmas lomu Krievijā nav, tāpēc iespējami divi varianti - vai nu nišu ieņem Sberbank izsniegtā karte PRO 100, vai arī tiek radīta jauna karte.

Krievijas Valsts domē arī iesniegti Nacionālo maksājumu sistēmu likuma grozījumi, pareizāk - priekšlikumi par atgriešanos pie likuma sākotnējā varianta. Tas paredzēja, ka valstī ar banku kartēm veiktie darījumi tiek apkalpoti tikai Krievijas teritorijā izvietotos un Krievijas likumdošanai pilnībā pakļautos datu apstrādes centros, tādējādi visām valstī strādājošajām maksājumu sistēmām nāktos vai nu vienoties par kopīga datu apstrādes centra izveidi, vai arī veidot katrai savu, atsevišķu datu centru.

Tomēr šī iecere saskārās ar Visa un MasterCard pretestību, un abas maksājumu sistēmas iedarbināja politiskā līmeņa sviras, lai panāktu, ka šis punkts no likuma tiek svītrots. Interneta vietnes WikiLeaks publiskotā tā laika ASV diplomātiskā sarakste liecina, ka abas sistēmas uztrauca ticamā iespēja, ka tās var zaudēt ievērojamu daļu Krievijas tirgus.

To, ka Visa un MasterCard bažas par konkurenci nav bez pamata, rāda Ķīnas nacionālās maksājumu sistēmas UnionPay piemērs, kuru tagad lielā mērā grasās atkārtot Krievija. 

Plašāk lasiet Anda Sedlenieka rakstā Aktualizē norēķinu robežas otrdienas, 1.aprīļa, laikraksta Diena 8.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits