Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Aptauja: Kremļa opozicionāra Navaļnija popularitāte sarukusi uz pusi

Pēdējo sešu gadu laikā vadošās partijas Vienotā Krievija opozicionāra Alekseja Navaļnija atbalstītāju skaits sarucis vairāk nekā divas reizes, vēsta The Moscow Times, atsaucoties uz neatkarīgu Levadas centra aptauju.

Atbilstoši tai 2011. gadā par Navaļniju Krievijas prezidenta vēlēšanās būtu gatavi balsot 33% Krievijas iedzīvotāju, bet 2017. gadā - vairs tikai 10%.

47% aptaujāto bijuši informēti par Navaļnija aktivitātēm, taču vairumam viņa darbības izrādījušās vienaldzības.

Savukārt ap 35% pauduši neitrālu nostāju pret Navaļniju, bet 23% atzinuši, ka "viņiem nav nekā laba, ko par viņu teikt". Savukārt 3% pauduši dziļu cieņu Navaļnijam, bet 9% par viņu "neko sliktu nevar teikt" (2011. gadā to atzina 17% respondentu).

Navaļnija vēlēšanu kampaņa tika apdraudēta šī mēneša sākumā, kad tiesa atzina viņu par vainīgu piesavināšanās lietā un piemēroja viņam nosacītu sodu uz pieciem gadiem. Saskaņā ar Krievijas likumdošanu nosacīts sods paredz liegumu kandidēt uz publiskiem amatiem.

Ja spriedums stāsies spēkā arī pēc apelācijas izskatīšanas, Navaļnijs zaudēs tiesības kandidēt 2018.gada Krievijas prezidenta vēlēšanās. Politiķis norādījis, ka lietas atkārtota izskatīšana bijusi vajadzīga, lai neļautu viņam kandidēt, tomēr neatkarīgi no tiesas lēmuma viņš gatavojas turpināt vēlēšanu kampaņu.

Vairākas cilvēktiesību aizstāvju grupas Eiropas Savienībā ir kritizējušas šo tiesvedību, sakot, ka tā ir politiski motivēta.

Šī nebija pirmā reize, kad Navaļnijs apsūdzēts par mantas piesavināšanos - iepriekš viņš tiesas priekšā stājās 2013. gadā. Toreizējo notiesājošo spriedumu Krievijas Augstākā tiesa atcēla pērn novembrī pēc Eiropas Cilvēktiesību tiesa spiediena, taču drīz notika atkārtota tiesvedība.

"Navaļnijs organizēja svešas mantas izlaupīšanu," teikts tiesneša Alekseja Vtjurina nolasītajā spriedumā. Tiesa par vainīgu naudas izlaupīšanā atzinusi arī otru Kirovļes lietā apsūdzēto - uzņēmēju Pjotru Oficerovu.

"Navaļnijs pastrādāja noziegumu, pildot [toreizējā] Kirovas apgabala gubernatora [Ņikitas] Beliha padomnieka pienākumus," paziņoja tiesnesis. Krievijas prokuratūra pieprasījusi Navaļnijam piespriest piecu gadu cietumsodu nosacīti, kas atbilstoši Krievijas likumiem liegtu viņam iespēju kandidēt prezidenta vēlēšanās.

Putina kritiķis, kā ziņoja BBC, pēc tiesas lēmuma nolasīšanas, esot smējies, ka lēmums ir tieši tāds pats kā 2013.gadā nolasītais, saglabātas pat drukas kļūdas. "Tas ir burvīgi un daudz ko pasaka par šo tiesu," medijiem sacīja Navaļnijs.

Top komentāri

reptilis
r
Es nevaru saprast- tas ir žurnālistu stulbums...vienaldzība vai kremļa propagandas atbalstīšana? Kurš socioliģiskās aptaujas veic totalitāra režīma apstākļos? Jau vēlēšanas ""Rietumu demokrātijās""parādīja,ka tās virzās uz politkorektuma totalitārismu un iedzīvotāji sākuši melot,tad ko ,lai saka par īstiem totalitāriem režīmiem.
NAV VIENALGA
N
Kāpēc ir kaut kāda abstrakta vēlme padarīt Krieviju demokrātisku, ja lielākā daļa krievu to paši negrib??? Tie, kas alkst "demokrātijas", var dzīvot kādā citā valstī jeb vismaz Pēterburgā!
TrollisJT
T
Navaļniju var itin labi "atbalstīt" ... kamēr neesi dzirdējis viņa runas stilu un mēģinājis to apjēgt. Tādu "opozīciju" katrs varētu vēlēties.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits