Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Autoavārija mudinājusi Krieviju bargāk sodīt dzērājšoferus

Pēc vairākām smagām autoavārijām Krievija apņēmusies asi apkarot braukšanu dzērumā, kas šogad prasījusi jau 1300 cilvēku dzīvību. Vadošā partija rosinājusi bargi palielināt par sēšanos pie stūres dzērumā paredzētos sodus, un policija mudinājusi visus iedzīvotājus iesaistīties cīņā pret dzērājšoferiem, ziņojot par tiem policijai.

«Mums jāievieš bargāki sodi,» pēc avārijas, kurā dzērājšoferis ietriecās autobusa pieturā, nogalinot piecus pusaudžus no tuvējā centra bāreņiem ar garīgās attīstības traucējumiem un divus viņu pieaugušos pavadoņus, uzsvēra prezidents Vladimirs Putins. «Diemžēl sodi ir vienīgais veids, kā to apturēt,» viņu citēja RIA Novosti.

Katastrofa izsauca sašutumu sabiedrībā. Atklājās, ka vadītājs jau vairākkārt sodīts par satiksmes noteikumu pārkāpumiem, turklāt arī par braukšanu dzērumā. Krievijas policija ieviesusi biežākas šoferu pārbaudes un ceturtdien ziņoja, ka aizvadīto triju dienu laikā notvērusi 400 iereibušus autovadītājus.

Rosinātie grozījumi par braukšanu dzērumā paredz sodu, kas latos sasniegtu pat 9 tūkstošus, turklāt šoferim ne vien konfiscētu automobili, bet arī uz mūžu atņemtu tiesībās vadīt auto. Izskanējis aicinājums piespriest pat mūža ieslodzījumu, ja gājis bojā vairāk nekā viens cilvēks. Šobrīd par auto vadīšanu reibumā nākas šķirties no vadītāja tiesībām uz diviem gadiem, pavadīt apcietinājumā līdz 15 dienām vai samaksāt 5000 rubļu (87,5 lati) sodu. Maksimālais sods, ja avārijā gājis bojā cilvēks, ir deviņi gadi cietumā.

Ik gadu ceļa negadījumos Krievijā iet bojā ap 30 tūkstošiem cilvēku, kas ir aptuveni tikpat daudz, cik Eiropas Savienībā, kurā mīt trīsreiz vairāk cilvēku un automašīnu ir sešreiz vairāk, norādīja AP. Oficiālie dati vēsta, ka tūkstotis mirst negadījumos, kuros iesaistīti dzērājšoferi, taču eksperti domā, ka patiesais skaitlis ir augstāks.

Kritiķi uzskata, ka ar bargākiem sodiem nepietiks. «Šie līdzekļi nepalīdzēs, gluži pretēji - tie sekmēs valsts iekšējo sabrukumu, lolojot korumpētos policistus un birokrātus un arvien vairāk pakļaujot cilvēkus netaisnībai,» The Los Angeles Times uzsvēris opozicionārs Genadijs Gudkovs no partijas Taisnīgā Krievija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits