Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

BBC Krievijas humāno konvoju nodēvē par iespējamu Trojas zirgu

Britu raidkorporācija BBC Krievijas sūtīto humānās palīdzības konvoju raksturojusi kā iespējumu Trojas zirgu.

Pēc Krievijas mediju ziņām, konvoju veido 280 kravas automašīnas Kamaz ar 2000 tonnu pārtikas un sadzīves precēm un medikamentiem.

Kremlis uzstāj, ka Maskava, Kijeva un Sarkanais Krusts esot vienojušies par humānās palīdzības kravas piegādēm, tikmēr Ukraina norāda, ka kolonna netiks laista pāri robežai, bet krava pārkrauta robežpunktā.

Savukārt Sarkanais Krusts skaidro, ka ar Krieviju panākta vispārēja vienošanās par humānās palīdzības piegādi, taču organizācijai nav nekādas informācijas par kravas automašīnu saturu, kā arī nav zināms, uz kurieni tās dodas.

"Pašlaik mums nav konkrētas vienošanās, un tā izskatās pēc Krievijas Federācijas iniciatīvas," Sarkanā Krusta pārstāvis sacīja aģentūrai AP.

Kaut arī Krievija apgalvo, ka tā nosūta civilās automašīnas, Krievijas interneta vidē izplatās informācija, ka konvoju veido balti pārkrāsotas militārās Kamaz kravas automašīnas, bet tām pie stūres sēž civildrēbēs pārģērbtas militārpersonas. Kolonnas automašīnām nav arī numura zīmju.

Kremļa nekontrolētajos Krievijas sociālajos medijos tiek ziņots, ka automašīnu kolonna izbraukusi no Maskavas tuvumā esošās Alabino militārās bāzes, kurā izvietota Tamaņas motorizēto kājnieku divīzija.

Vairāki bāzē dienošie karavīri sociālajos tīklos publicējuši fotogrāfijas, kurās viņi pozē pie balti pārkrāsotajām militārajām kravas automašīnām. Pēc fotogrāfiju nonākšanas plašākā redzeslokā, vairums no karavīru profiliem dzēsti.

"Vai tas ir krievu Trojas zirgs?" jautā BBC, norādot uz NATO ģenerālsekretāra Andersa Foga Rasmusena brīdinājumu par lielu iespējamību, ka Krievijas karaspēks gatavojas iebrukumam Ukrainā.

Tā kā līdz šim no Krievijas puses Ukrainas austrumos masveidā iepludināti algotņi, ieroči, munīcija un bruņutehnika prokrievisko kaujinieku atbalstam, Ukrainas valdībai ir bažas par to, kas varētu atrasties Krievijas sūtītajās humānās palīdzības kravās.

Krievijas sociālajos medijos arī publicēti neskaitāmi attēli ar Krievijas bruņutehniku, kas izvietota pie Ukrainas robežas un uz kuras jau redzami uzkrāsoti uzraksti Miera uzturēšanas spēki Ukrainas karoga krāsās.

Ukrainas valdībai ir aizdomas, ka Krievija ar humānās palīdzības misiju plāno iesūtīt Ukrainā savu karaspēku, uzdodot tos par miera uzturētājiem. Ukrainas armijai pēdējos mēnešos izdevies veiksmīgi samazināt prokrievisko kaujinieku kontrolēto zonu, kā arī aplenkt Doņecku un Luhansku, līdz ar to papildspēku un bruņojuma piegāde prokrieviskajiem kaujiniekiem būtiski kaitētu Ukrainas pretterorisma operācijas tālākai virzībai.

Krievija naktī uz sestdienu mēģināja Ukrainā ievest savu karaspēku, uzdodot tos par miera uzturētājiem, kas pavada humāno palīdzību Ukrainas austrumdaļai.

Krievija apgalvoja, ka humānais koridors uz Krievijas un Ukrainas robežas tiek izveidots sadarbībā ar Starptautisko Sarkanā Krusta komiteju (ICRC), kas gan noliedza šādas misijas esamību.

Uz draudošo Krievijas iebrukumu ar tūlītējiem diplomātiskiem centieniem reaģēja Ukrainas prezidents Petro Porošenko, kas steidzami sazinājies ar ANO Drošības padomes locekļu līderiem.

Rezultātā ASV un Rietumeiropas valstu līderi nāca klajā ar asiem brīdinājumiem Krievijai, ka jebkāda tās karaspēka ieiešana Ukrainā tiks uzskatīta par militāru iebrukumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits